Jak si připravit domácí bylinný odvar

Domácí bylinný odvar je něco jako chystat si domácí čaj. Příprava trvá sice déle, zato získáte více živin z použitých bylinek. Bylinný odvar je snadný způsob, jak si připravit silný nápoj a extrahovat oleje a příchutě ze svých oblíbených bylin. Je to metoda, která se často používá v přírodních prostředcích, jako je tonikum, a je dobrou alternativou k bylinným tobolkám a pilulkám. Bylinné odvary jsou taktéž dobrý způsob, jak si vychutnat jarní bylinky.

Stejně jako jste se naučili mnoho způsobů, jak využívat svou bylinkovou zahradu pro konzumaci i přípravu kosmetiky, objevíte užitečnost odvaru.

Jejich příprava je poměrně snadná, vyžaduje více času než úsilí, ale většinu času prostě čekáme, takže ho můžeme využít na jiné činnosti.

Co je bylinný odvar?

Kdykoli si děláte čaj, ve skutečnosti připravujete odvar. Domácí bylinný odvar se vyrábí stejným způsobem. Rozdíl spočívá v tom, že byliny jsou ponořeny delší dobu (obvykle několik hodin). Tento dlouhý ponor znamená, že voda extrahuje více užitečných vlastností a živin z bylin, kůry, kořenů a květů, které jsou na jeho přípravu použity. Zároveň se odvar připravuje v uzavřené nádobě, abychom nepřišli o příznivé účinky bylinek párou.

Použití bylinného odvaru

Bylinné odvary mohou být používány pro různé účely:

  • Můžete jej vypít jako čaj a vychutnat si jej ve studené nebo znovu ohřáté podobě.
  • Bylinné odvary se používají v mnoha domácích kosmetických přípravcích a lécích, jako jsou topické masti.
  • Mohou se objevit v přírodních a ekologických domácích produktech, jako jsou zahradní hnojiva a odpuzovače hmyzu.
  • Odvar z česneku a kajenského pepře může vaši zahradu ochránit před králíky – odpuzuje je.

Z čeho bylinný odvar připravit?

Mezi populární léčebné přísady patří kopřiva, kostival, divizna, jetel luční, mladý ječmen. Avšak odvary ze všech bylinek by měly být užívány opatrně a je obecně lepší používat jen jeden současně.

Chcete-li do svého odvaru přidat skvělou chuť, použijte také bylinky, jako je heřmánek, zázvor nebo jakýkoli druh máty.

Je důležité si uvědomit, že některé bylinky mohou být škodlivé, pokud jich zkonzumujete příliš mnoho, odvar je příliš silný a můžete do něj zakombinovat špatné bylinky. Z tohoto důvodu prosím vždycky před přípravou odvaru proveďte výzkum bezpečnosti – hledejte si recepty z důvěryhodných zdrojů a dbejte na všechna upozornění.

Jak připravit domácí bylinný odvar?

Příprava bylinného čaje není složitá, je potřeba ale dlouho čekat na to, až se bylinky vylouhují. Ujistěte se, že ve svém bylinném receptu dodržujete doporučené časy a míry.

Chcete-li připravit bylinný odvar, budete potřebovat tři věci:

  • 1 polévkovou lžíci sušené byliny dle vašeho výběru.
  • 1 šálek horké vody (150 ml).
  • Skleněnou nádobu s pevným víkem (samozřejmě perfektně čistou).

Množství bylin i vody může být vyšší, abyste dosáhli většího množství odvaru. Spousta lidí si připravuje 1 litr odvaru najednou, což vyžaduje asi 1 šálek sušených bylin. Při přípravě odvaru nezapomeňte zavřít sklenici ihned po zalití horkou vodou. Teplo, které se uvnitř uvězní, je klíčové pro uvolnění všech užitečných látek ve vašich bylinkách.

  1. Umístěte bylinky dle svého výběru do skleněné nádoby.
  2. Nalijte na ně odměřenou vroucí vodu – tak, aby bylinky byly zcela zakryty.
  3. Uzavřete nádobku pevným víkem, aby nedošlo k úniku páry a těkavých olejů.
  4. Nechte odvar louhovat, dokud voda nevystydne na pokojovou teplotu nebo na doporučenou dobu pro recept na odvar.
  5. Odstraňte bylinky pomocí jemného síta.
  6. Výsledná kapalina se nazývá odvar. Vyčistěte nádobu a nalijte odvar dovnitř.
  7. Odvar můžete uchovávat v lednici po dobu až 48 hodin. Odvar je možné pít studený i zahřátý.

Vyjmutí bylinek z odvaru

Bylinky můžete do odvaru vhodit a poté je slít, nebo si tuto práci ušetřit. Připravte si plátěný sáček, do kterého umístíte bylinky, uvažte nití a dejte do nádoby s vodou. Nit může dokonce viset přes okraj nádoby pro ještě snadnější vyjmutí.

Jak dlouho louhovat?

Obecně platí, že kořeny a kůry vyžadují nejdelší louhování – přibližně 8 hodin. Listy louhujte minimálně 4 hodiny, květy 2 hodiny a semena a čerstvé plody po dobu nejméně 30 minut.

ZANECHAT KOMENTÁŘ