Plicník lékařský

Plicník lékařský je vytrvalá bylina s nezastupitelným postavením v domácí lékárně.plicník lékařský

Léčivé účinky

  • Usnadňuje vykašlávání.
  • Má mírné močopudné účinky.
  • Hojí drobné rány.
  • Pomáhá při onemocnění horních i dolních cest dýchacích.

Použití a přípravky

Používá se nať. Užívá se vnitřně v nálevu jako prostředek na vykašlávání a mírně močopudný prostředek (1—2 polévkové lžíce nařezané natě na půl litru vody, sladí se medem nebo cukrem, užívat během dne) jako prostředek proti kašli, při zánětu průdušek, při nemocech plicních a menstruačních potížích. Účinek budící vykašlávání je mnohem slabší než u ostatních saponinových drog. Zevně se užívá ve formě obkladů a k omývání.

O plicníku lékařském

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je vytrvalá bylina, která je rozšířená v Evropě. V českých zemích se vesměs vyskytuje hojně v lesích a hájích od nížiny do podhůří.

plicník lékařský účinkyNať obsahuje hlavně kyselinu křemičitou, slizové látky, saponin a třísloviny (asi 9 %). Obsah kyseliny křemičité je v pozdním létě vyšší než na jaře. Po chemické stránce není rostlina ještě zcela zevrubně prozkoumána. Působí protizánětlivě, mírní dráždění při kašli a zvyšuje krevní srážlivost. Podporuje vylučování tekutin z těla.

Kvetoucí nať se sbírá od dubna do května seřezáváním. Silné lodyhy je nutno odstranit. Suší se rychle ve stínu. Někdy se také sbírají jen spodní velké listy. Umělá teplota při sušení nesmí překročit 60 °. Droga, barvy světle zelené, je bez pachu a má poněkud slizovitou chuť.

Někdy se plicník pěstuje jako raná medonosná bylina. Někdy se dá použít jako přísada do časných jarních salátů.

V českých lesích roste i podobná bylina Plicník horský (pulmorania montana) – nemá skvrnité listy ani chloupky.

Domácí recepty

  • Zápar: Při zahlenění se užívá bylinná směs plicníku, prvosenky, truskavce a jitrocele, vše stejným dílem. Připravuje se jako zápar – přelije se 250 ml vařící vody a nechá se 15 minut louhovat. Směs je možné osladit medem. Použité byliny se mohou obměňovat, lze též užít mátu, lékořici či proskurník.
foto: Kate Ter Haar, ekenitr