Pelyněk pravý

Pelyněk pravý je vytrvalá bylina, která je hojně využívaná při léčení poruch trávení a čištění organismu.

pelyněk pravý účinkyLéčivé účinky

  • Pomáhá při trávicích poruchách.
  • Pomáhá při nechutenství.
  • Pomáhá při snížené tvorbě žaludečních šťáv.
  • Pomáhá při střevních kolikách.
  • Vhodný při žlučníkových potížích.
  • Proti nadýmání.
  • Vhodný jako doplněk proti střevním cizopasníkům.

Použití a přípravky

Užívá se nať a čerstvé spodní lístky. Pokud rostlinu sbíráte sami, nezapomínejte, že hořčiny se vylučují žláznatými chlupy, a proto je nevhodný sběr za vlhkého či mokrého počasí, kdy se látky smývají a rostlina je tak pro léčebné účinky bezcenná.

  • Droga ve formě záparu, někdy ve směsi se zeměžlučí v poměru 2:3. Někdy též v kombinaci s vachtou nebo puškvorcem.
  • Víno (na posílení žaludku a povzbuzení chuti).
  • Tinktury, nebo likéry, z nichž nejznámější je absint.

O pelyňku pravém

pelyněk pravýPelyněk pravý (Artemisia absinthium) je vytrvalá bylina s velice výrazným hořkým aroma, která roste obvykle v trsech a v českých zemích se vyskytuje v nížinách a podhůřích spíše na sušších místech v dusíkaté půdě. Jeho hledání může být obtížnější kvůli mnohem častěji se vyskytujícímu se pelyňku černobýlu, kterému je velice podobný. Pelyněk pravý má stříbřité lístky a je menšího vzrůstu než černobýl.

Pelyněk pravý obsahuje silice, z níž nejvýraznější je thujon, azulen, glykosidické hořčiny (absinthin, anabsinthin), třísloviny. Pelyněk je příslovečně známý svou hořkou chutí.

Je třeba pečlivě dodržovat maximální dávky a užívat pelyněk s opatrností. Thujon je ve vyšších dávkách velmi toxický na játra a nervovou soustavu. Proto by se pelyněk měl učívat pouze akutně nebo krátkodobě. Předávkování může vést k poškození nervové soustavy, svalým křečím, snížení smyslového vnímání nebo poruchám intelektu. Pelyněk nesmějí v žádném případě užívat těhotné a kojící ženy, neboť bylina má abortivní účinky.

Domácí recepty:

  • Zápar (maximální jednorázová dávka nesmí překročit 1g, denní pak 3g!) přelijeme vařící vodou a krátce louhujeme. Poté ho pijeme horký a neslazený, proti zažívacím potížím či při vyhánění střevních cizopasníků. Dodržujte krátkou dobu louhování, jinak výsledný nápoj bude pro extrémní hořkost nepitný a v horších případech by mohl vaše potíže naopak prohloubit.
 foto: Matt Lavin, Ettore Balocchi