Pažitka

pažitka
pažitka

Pažitka je součástí rodiny allium (ze stejné rodiny pochází například česnek, cibule, pór). Jedná se o bylinku, která je velmi oblíbená díky své ostré chuti, ale také díky svým léčivým vlastnostem.

Léčivé účinky

  • Prevence rakoviny (zejména žaludku, prostaty a kolorektální rakoviny).
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění.
  • Lepší kvalita spánku.
  • Pomáhá zlepšovat pohyby svalů, učení a paměť.
  • Napomáhá absorpci tuků.
  • Snižuje chronický zánět.
  • Zdraví kostí.
  • Pomáhá zmírňovat depresi.
  • Zlepšuje imunitu.

Použití a přípravky

pažitka s vejci

Pažitka se velmi dobře doplňuje s řadou potravin, zejména s vejci a sýrem. Proto se hojně využívá hlavně v kuchyni. Přidá chuť téměř každému jídlu bez přidání dalších kalorií, tuku nebo sodíku. Protože je to měkká bylinka, je vhodné přidávat ji až na konci vaření nebo jí posypat již hotové jídlo, aby se zachovala jemná chuť a struktura.

 

Neotevřené pupeny květů mohou být využity jako užitečné koření do salátů či jiných pokrmů.

V zahradě má pažitka také své využití: svou vůní odpuzuje případné škůdce a zároveň láká včely. Taktéž se používá ke kontrole eroze půdy – husté kořeny pažitky zabrání sesuvu půdy například u skalek či ve svahu.

O pažitce

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) má svůj původ v Evropě, Severní Americe a některých částí Asie. V současné době je ale pažitka rozšířená po celém světě, protože se stala populárním doplňkem mnoha pokrmů.

Pažitka je cibulovitá rostlina, která má dlouhé duté stonky, jež zároveň tvoří jedlou část rostliny.

Pažitku je velmi snadné vypěstovat kdekoli – klidně i v malých truhlících na okně na slunném místě. Nejvíce jim svědčí odvodněná půda s pH mezi 6 a 7. Preferují 6 až 8 hodin přímého světla.

Patří mezi rostliny, které jsou bohaté na živiny. To znamená, že mají nízkou hodnotu kalorií, ale vysoký obsah užitečných živin, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty. Jedna lžíce pažitky (3 g) zahrnuje 1 kalorii, ale méně než 1 g tuku, bílkovin nebo sacharidů. Poskytuje 3 % doporučeného denního množství vitamínu A a C. Mezi další významné živiny patří vitamín K, vápník, hořčík, fosfor, kyselina listová a draslík.

Kdo by neměl jíst pažitku?

  • Pažitka není obvyklým alergenem, ale měli by se jí vyhnout lidé, kteří se vyhýbají cibuli a česneku (například ze zažívacích důvodů).
  • Vysoké množství pažitky může přinést příliš vysokou koncentraci určitých organických sloučenin, což může vést k žaludečním problémům.