Pastinák setý

pastinák setýPastinák je vytrvalá bylina, která se nachází v teplejších oblastech. Často je podobou pastinák zaměňován s mrkví.

Léčivé účinky

  • Působí močopudně.
  • Působí sedativně.
  • Zvyšuje chuť k jídlu.
  • Pomáhá při močových potížích.
  • Má zklidňující účinky.
  • Tlumí křeče hladkého svalstva.

Použití a přípravky

Pastinák se již od starověku používal jako příloha k jídlu stejně jako dnes mrkev a brambor. Ke konzumaci byl především určen kořen. Zbytek rostliny najde využití jako koření do salátů či polévek.

V lékařství se pastinák používá nejčastěji sušený ve stínu. Jeho kořen obsahuje mnoho látek např. vitamíny B, C, cukry, škroby atd. Dalším způsobem použití může být forma nálevu.

Tuto bylinu by neměli požívat často jedinci, kteří jsou citlivý na kožní onemocnění, neboť u nich může propuknout onemocnění kůže, které vzniká působením slunečního světla. Také těhotným ženám neprospívá, neboť ve velkém množství může docházet k překrvení dělohy a trávicí trubice.

O bylince

pastinák setý účinkyPastinák setý (Pastinaca sativa) je rostlina vysoká 30-100 cm, která kvete ve druhém roce. Zdomácněla v Evropě, kam se dostala z Kavkazu, a později byla i převezena do Ameriky. Kořen pastináku, jak bylo řečeno, je podobný mrkvi, ale dá se snadno odlišit – má výraznější chuť a více bledé zabarvení. V současné době se pěstuje skoro na celém světě, ale ne všude je považován za přínosnou. Například v Americe je pastinák pokládán za druh plevelu. Je třeba také pastinák rozlišovat od bolehlavu plamatého, neboť části bolehlavu jsou jedovaté.

Domácí recepty

  • Je lepší pastinák nejdříve oloupat. Dále se může vařit, péct, připravit z něho kaši nebo ho opečený podávat k masu. Výborná je jeho kombinace s mrkví.
  • Uvařené kořeny v páře se rozkrojí podélně, poté se nechají zkaramelizovat s máslem, hnědým cukrem a muškátovým oříškem. Takto uvařený pastinák se dá posypat sekanými vlašskými ořechy.
foto: Joshua Mayer, Gilles Péris y Saborit