Pampeliška lékařská

Česky:  

Pampeliška lékařská

Latinsky:  

Taraxacum officinale

Slovensky:

Púpava lekárska

Pampeliška neboli smetánka lékařská je jedna z nejznámějších léčivých bylin.

Česky: Pampeliška lékařská Latinsky: Taraxacum officinale Slovensky: púpava lekárska

Léčivé účinky pampelišky

  • Posilňuje funkci jater, ledvin a žlučníku.
  • Pomáhá se žlučovými kameny.
  • Účinkuje jako diuretikum.
  • Stimuluje látkovou výměnu.
  • Zlepšuje chuť k jídlu.
  • Blahodárně působí na správné zažívání.
  • Používá se i při cukrovce (list pampelišky).
  • Prokazuje účinky i při léčbě artrózy a dny.

O pampelišce lékařské

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je odolná vytrvalá rostlina, která se nejvíce vyskytuje v mírném pásu Evropy a Asie. Nejčastěji ji najdeme na travnatých místech jako jsou louky, meze nebo zahrady.

Mnozí z vás ji znají jako všudypřítomný plevel na zahrádce, jehož kořen se při pokusu o vytažení většinou přetrhne a rostlina brzy vyroste znovu.

Používá se především kořen pampelišky, vhodná je však i nať nebo list. Kořeny se sbírají na podzim, kdy začíná usychat listová růžice. Kořeny sušíme do té doby, dokud při přelomení nepřestane vytékat mléčná šťáva. Tato lepivá tekutina obsahuje hlavní léčivé látky jako jsou hořčina taraxacin, inulin, cukry a bílkoviny.

Pampeliška nepatří mezi vonné byliny, má mírně nahořklou chuť. Díky tomu se nevyužívá jen v léčitelství, ale své místo má i v našem jídelníčku. Z mladých listů – zvlášť bohatých na vitamin C – se připravuje zdravý salát.

Při avitaminóze C se jako posilující prostředek používá taktéž salát z čerstvých jarních lístků pampelišky. Listy se zalijí vlažnou slanou vodou, nechají se vylouhovat po dobu asi 30 minut, aby se odstranila hořkost, ale zároveň se neodstranily vitaminy C. Populární formou konzumace pampelišky je také čerstvá šťáva.

Využití pampelišky

  • Kvetoucí čaj z pampelišky je čínskou specialitou, kterou si zamilujete na první doušek. Nálev je florální, jemný a osvěžující.
  • Jaterní čaj podle mistra bylinkáře Jiřího Janči je směsí kopru, světlíku, měsíčku a pampelišky. Působí příznivě nejen na játra, ale také žaludek a střeva.
  • Pokud vás trápí žlučník a chcete stabilizovat jeho funkci, zkuste třeba žlučníkový elixír z pampelišky a dalších pěti bylinek.
  • Další produkty z pampelišky najdete na Prozdravi.cz

Domácí recepty

  • Pampeliškový med na nachlazení 

Suroviny:
2 litry pampeliškových květů (velká miska nebo košík), 1,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 3 citrony nebo limetky (nebo 2 balíčky kyseliny citronové)

Postup:
Natrhané květy propláchneme studenou vodou. Přidáme na kolečka nakrájené citrony či limetky a zalijeme vroucí vodou. Necháme stát do druhého dne. Poté přecedíme přes kovový cedník nebo čisté plátno do hrnce, přidáme cukr a vaříme minimálně 20 minut (maximálně však 1 hodinu), podle toho, jak chceme mít med hustý. Plníme do čistých vymytých skleniček, na 5 minut otočíme dnem vzhůru, poté obrátíme zpět, necháme vychladnout a popíšeme.

  • Čaj z pampelišky na překyselený žaludek 

3 lžičky nadrobno nasekaného sušeného kořene pampelišky vsypeme do čtvrtlitru vody. Necháme přejít varem, 15 minut vylouhovat, poté přecedíme. Pijeme dva šálky vlažného čaje denně.