Olivovník evropský

Česky: 

Olivovník evropský

Latinsky:  

Olea europaea

Slovensky:  

Olivovník európsky

Listy z olivovníku evropského byly nejprve používány ve starověkém Egyptě a byly symbolem nebeské moci. V dnešní době jsou celosvětově využívání pro své léčivé účinky.

Léčivé účinky

Česky: Olivovník evropský Latinsky: Olea europaea Slovensky: Olivovník európsky
  • Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi.
  • Podporuje kardiovaskulární systém.
  • Používá se k posilování imunitního systému.
  • Zvyšuje energii.
  • Poskytuje antivirové, antibakteriální a antifungální vlastnosti.
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny.
  • Pomáhá kontrolovat diabetes.
  • Posiluje funkce mozku.
  • Léčí artritidu.

Použití a přípravky

Olivové listy se do lidské stravy přidávají ve formě extraktu, bylinného čaje nebo prášku. Obsahují mnoho potenciálně bioaktivních sloučenin, které mají antioxidační, antihypertenzní, antiaterogenní, protizánětlivé, hypocholesterolemické a hypoglykemické vlastnosti – podobné přínosům olivového oleje.

V minulosti (v 18. století) se drcené listy používaly v nápojích ke snížení horečky. O několik desetiletí už byly v čaji používány k léčbě malárie. V marocké medicíně je olivový list extrahován, aby stabilizoval cukr v krvi a kontroloval diabetes.

Oleuropein, jedna z primárních sloučenin v olivovém listu, přitahuje pozornost od počátku 20. století kvůli svým antivirovým, antibakteriálním a antifungálním vlastnostem. Studie zjistily, že oleuropein, což je polyfenol, je silný antioxidant, který přirozeně snižuje krevní tlak a zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním.

Extrakty z olivových listů se někdy používají v pleťových krémech a jiných kosmetických přípravcích, proto zkuste přidávat 5 až 10 kapek extraktu z olivového listu do vašeho mycího roztoku nebo do vody.

Olivové listy mají schopnost účinně bojovat proti stárnutí, proto se vyplatí přidat několik kapek extraktu z olivového listu do vašeho tělového krému nebo čisticí vody na obličej. Tento extrakt můžete přidat také do zubní pasty, protože olivové listy jsou skvělé také díky svým antibakteriálním vlastnostem.

Pokud máte přístup k olivovníku, můžete si z jeho čerstvých listů připravit také čaj. Listy důkladně omyjte a pečte je na 60 °C nebo méně, dokud se nevysuší. Poté je rozdrťte a odstraňte stopky. Jednu lžíci těchto listů zalijte v šálku horkou vodou, počkejte deset minut a můžete pít. Pro lepší chuť přidejte organický med nebo citron.

O olivovníku

Olivovník evropský (Olea europaea) poskytuje tolik známé plody – olivy, které jsou i nadále potravinovou stabilitou v zemích jako Maroko, Itálie, Španělsko, Francie, Libanon a Sýrie, kde také olivovníky rostou.

Olivovník je součástí rodu Oleaceae, která zahrnuje také druhy, jako jsou šeříky, jasmín, forsythia a další. Jedná se o stálezelený strom nebo keř, který pochází ze Středomoří, Asie a Afriky. Typicky krátký strom, který zřídka přesahuje výšku 8 až 15 metrů, produkuje malé bílé květy; listy jsou stříbrnozelené barvy, které mají délku 4 až 10 cm a šířku 1 až 3 cm.

Olivy jsou sklízeny v zelené až hnědé fázi a jsou plnější v sadech než ve volné přírodě. Vědci se domnívají, že olivovník měl svůj původ zhruba před 6000-7000 lety v oblasti odpovídající starověké Persii a Mezopotámii.