7 bylin, které lépe chutnají sušené

Nic se nevyrovná chuti čerstvých bylinek, ale ne vždy je máme k dispozici. Pokud tomu tak je, je dobré mít po ruce sušené bylinky, obzvláště pokud je sklízíte z vlastní zahrady a sušíte sami. Existuje několik možností, jak sušit bylinky. Nejlepší chuť získáte, pokud budete bylinky sušit přirozeně, na vzduchu. Mikrovlnné sušení je rychlejší, ale zase může zničit chuť některých bylinek.

1. Bobkový list

Bobkový list roste na stromě, který se jmenuje vavřín ušlechtilý. Jedna z nejlepších věcí na bobkovém listu je to, že listy v podstatě vysychají už na stromě, před tím, než opadají. Není tedy potřeba je nějak dlouho sušit. Bobkový list voní a chutná tak trochu po mentolu, ale pokud ho v pokrmu vaříte dostatečně dlouho, získáte podobné kouzlo, jako dělá špetka muškátového oříšku – nemůžete úplně říct proč, ale pokrm je po nich prostě lepší. Ale pozor – stejně jako je tomu u muškátového oříšku – příliš mnoho bobkového listu může pokrm zkazit.

2. Kopr

Listy jsou aromatické a houževnaté. Květiny přitahují užitečný hmyz. Semena jsou sama o sobě chutná. Kopr se sám rozmnožuje a poskytuje vám další a další rostliny. Protože se jedná o velmi tenké listy, které sušíme, zkuste je nasušit v papírovém sáčku, ze kterého budete kopr rovnou spotřebovávat.

3. Levandule

Pokud si nějaká bylina drží svou vůni, i když je sušená, je to levandule. Květy této rostliny častokrát jíme nebo pijeme. Dokonce i sušené jsou poměrně výrazné, proto je třeba je před použitím rozdělit na jednotlivé pupeny. Levandule je dostatečně univerzální, aby mohla být použita v pikantních pokrmech, jako je vepřová panenka, a dostatečně sladká, aby povýšila dezerty. Velmi populární je také levandulová vodka.

4. Meduňka lékařská

Meduňka lékařská uklidňuje organismus a využívá se nejčastěji na přípravu čaje. Čaj můžete připravit z čerstvých i sušených listů. Sušené listy si zachovávají dostatek svého aroma. Meduňku můžete dobře zkombinovat s bylinkami, které mají citronové aroma.

5. Oregano

Oregano je jednou z nejoblíbenějších sušených bylinek pro vaření. Spousta pokrmů se bez oregana prostě neobjede. Sušené oregano skutečně chutná lépe, než když je čerstvé. Sušení soustředí vůni a zároveň snižuje hořkou chuť čerstvého oregana. Navíc je sušení oregana velmi jednoduché – stačí ho nastříhat, zavěsit a počkat, až stonky vyschnou.

6. Rozmarýn

Sušený rozmarýn není nutně lepší než čerstvý, ale má své plusy. Jeho chuť se sušením zmírňuje, není tak výrazná, což může být u řady pokrmů žádoucí. Ztrácí taktéž část osobité borovicové vůně, ale ztrácí i svou pružnou strukturu. Sušením se z rozmarýnu stává křehká bylinka. Do pokrmů se proto často používá rozemletý. Chcete-li rozmarýn vysušit, stačí odřezat větvičku z rostliny a nechat ji několik dní sušit.

7. Tymián

Chuť tymiánu je mnohem delikátnější, když je tato rostlinka sušená. Je jednou z bylinek, které mnohem častěji používáme v její sušené než čerstvé podobě. Je velmi snadné tuto bylinu sušit – postupujte podobně jako u oregana.

ZANECHAT KOMENTÁŘ