Má smysl kupovat bylinky v supermarketu?

 

Když v Lidlu nebo v Penny procházíme regály s ovocem a zeleninou, často potkáváme i čerstvé bylinky sazené v plastových květnících. Jsou obaleny ochrannou kapsou z průhledné folie a jsou nádherné! Tmavě zelené, svěží, jen si na nich pochutnat! Jenže pak zpozorníme. Jsme přece v supermarketu, ne v zahradnictví. A ta tmavá zelená je nějak moc tmavá. „Je vůbec dobré pořídit si bylinky v supermarketu?“ – ptáme se sami sebe. Nejsou plné hnojiv a postřiků? Nebude lepší si je vypěstovat doma ze semínka? Nebo sjet na druhou stranu města do toho zahradnictví?

Bylinka je živý organismus

Bylinky ze supermarketu jsou opravdu nepřirozeně tmavé. Ale to neznamená, že bychom je hned museli zavrhnout. Bylinky jsou přece živým organismem, který je schopen se vyčistit od škodlivých látek. Ano, běžné bylinky v supermarketu jsou původně pěstované v umělých hnojivech. A to ve vysokých dávkách umělých hnojiv, což se odráží samozřejmě i na jejich vzhledu.

Vypadají nádherně a lahodí očím nás všech. V květníku je jich spousta a jsou přímo k „sežrání“. Často také bývají v akcích, nabídne je za dobrou cenu jak leták Lidl, tak mnohokrát i  Penny leták čtvrtečník. Jenže zkušenější zahrádkářky a zahrádkáři vědí, že takto tmavá zelená a velmi bujný růst mnoha rostlinek namačkaných v jednom pidi květníku, což není samo sebou. Te je způsobeno velkými dávkami hnojiv, které našemu tělu zvýšeným obsahem dusíku nijak neprospějí.

Přesaďte je a počkejte alespoň 3 týdny

Zkušenější zahrádkářky a zahrádkáři také vědí, že bylinky si můžeme doma rozsadit do větších květníků a nechat je, aby se od původních hnojiv vyčistily. Jen je zaléváme, nepřihnojujeme. A sadíme je do substrátu s organickým hnojivem.

Většinou jim k vyčištění stačí 3 – 4 týdny. Za tu dobu nám krásně dorostou i ty malé bylinky, co byly v pralese ostatních už vzrostlejších dost utlačovány. Takže ve výsledku máme několik květníků s krásně vzrostlými bylinkami. A to už se opravdu vyplatí.

Které bylinky se vyplatí i ze supermarketu?

Rozhodne je to bazalka, tymián, petrželka, majoránka, meduňka, medvědí česnek, máta, saturejka, koriandr nebo třeba pažitka. Ale i další bylinky prodávané v supermarketech mohou v kuchyni udělat velkou službu, když jste je před tím rozesadili do větších nádob a nechali pročistit od umělých hnojiv.

Pokud se navíc budete o bylinky dobře starat, třeba bazalku včas zaštipovat nebo tymián pravidelně omlazovat, budete mít z bylinek, původně určených k jednorázovému použití, ve výsledku okrasu i užitek na spoustu let. Některé (třeba tymián, meduňku či mátu) můžete přesadit i na záhon.

ZANECHAT KOMENTÁŘ