Muškátový oříšek

Muškátový oříšek dobře známe jako koření. Je základem různých omáček, zejména bešamelové omáčky, ale také dalších jídel. Není vhodné ho používat ve velkém množství, jednak znehodnotí chuť jídla a jednak může být nebezpečný.

Léčebné účinky

muškátový oříšek
  • Pomáhá proti bolesti.
  • Podporuje trávení.
  • Zlepšuje zdraví mozku.
  • Detoxikuje tělo.
  • Zlepšuje zdraví zubů a ústní dutiny.
  • Léčí nespavost.
  • Pomáhá zmírňovat projevy leukémie.
  • Zlepšuje kvalitu kůže.
  • Reguluje krevní tlak.

Použití a prostředky

Muškátový oříšek se používá jako koření v kuchyni. Do nejrůznějších omáček, krémových polévek, pečiva, cukrovinek, pudinků a dalších pokrmů se používá jen ve velmi malém množství, protože má výraznou štiplavou vůni a mírně sladkou chuť. Při konzumaci ve velkém množství má muškátový oříšek psychoaktivní účinky a může mít i halucinogenní účinky. Otravy muškátovými oříšky jsou zřídka fatální, ale mohou způsobit křeče, palpitace a bolest.

Muškátový oříšek byl používán již ve starověkém Římě, kde ho Římané používali nastrouhaný v sáčku jako kadidlo. Kolem roku 1600 se stalo toto koření velmi cenným zboží v západním světě. Muškátové oříšky, které byly koupeny vcelku, se máčely do vápna, aby se zabránilo jejich klíčení.

Muškátový oříšek obsahuje 7-14 % esenciálního oleje, jehož hlavními součástmi jsou pinen, camphene a dipenten. Olej se používá jako koření a kosmetika a pro vůni do mýdel a parfémů.

O muškátovém oříšku

Strom, na kterém tento oříšek roste je známý pod latinským názvem Myristica fragrans. Je to tropický stálezelený strom z rodu Myristicaceae. Původem je z Indonésie, kde je také dodnes pěstován. V současné době je pěstován taktéž v západní Indii. Tento strom může dosahovat výšky až 20 metrů. Ovoce přináší ve věku osm let po zasetí, a plody produkuje až po dobu 60 let nebo i déle.

Ovoce je kypré, svým vzhledem připomíná meruňku. Když je plod zralý, rozdělí se na dvě poloviny a vystaví své vnitřní jediné hnědé semeno – muškátový oříšek. Buničina ovoce je konzumována místními obyvateli. Před tím, než jsou oříšky rozvezeny do celého světa, jsou vysušeny i se slupkou na slunci, kde je potřeba je otáčet dvakrát denně pod dobu šesti až osmi týdnů. Během této doby se muškátový oříšek zmenšuje. Po vysušení se skořápka rozbije a muškátové oříšky jsou vyjímány. Sušené muškátové oříšky jsou šedavě hnědé oválky s obroučkovaným povrchem.