Meduňkový sirup

Vyzkoušíte-li tento meduňkový sirup, již nikdy nebudete kupovat „obyčejné“ šťávy či limonády. A to nepřeháníme. Meduňkový sirup je skvělý na přípravu domácích šťáv, protože zažene nejen žízeň, ale i některé neduhy, které vás trápí.

Co budeme na výrobu sirupu potřebovat

Na výrobu cca 3 sklenic sirupu si připravte:

– 50 g sušené meduňkové natě nebo 150 g čerstvé meduňkové natě,

– 1 citron,

– 500 ml vody,

– 1 kg cukru,

– 10 g kyseliny citronové.

Jaký je postup výroby

Nejprve sušenou nebo čerstvou nať přelijeme 500 ml vroucí vody a necháme stát nejlépe přes noc v uzavřené nádobě. Poté výluh scedíme přes plátýnko nebo filtrační papír a přidáme šťávu z jednoho citronu a 1 kg cukru. Směs zahřejeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a vaříme 3 minuty. Přiklopíme, necháme postupně vychladnout a přitom každou půlhodinu promícháme, aby se cukr dokonale rozpustil a rozložil na fruktózu a glukózu. Hotový sirup plníme do čistých skleněných lahví. Můžeme konzumovat hned po vychladnutí. Velkou výhodou je, že nám vydrží dlouho i bez konzervačních látek.

K čemu sirup použít

Sirup můžeme použít k přípravě meduňkové limonády, letních koktejlů či ke slazení čaje a dalších nápojů. Meduňka je vhodná i do léčivých čajů, které pomohou při křečích v břiše, nebo při nespavosti, proti depresím apod.

Vychutnejte si den s meduňkovou limonádou či čajem a kromě výtečné chuti pocítíte rozdíl i v tom, jak se budete cítit!

ZANECHAT KOMENTÁŘ