Mátový likér hned v několika variantách

Mátový likér si můžeme připravit několikerým způsobem. Přinášíme vám ověřené recepty, abyste si mohli vybrat svůj neoblíbenější.

Mátový likér I

Tento mátový likér vyrobíme z čerstvých nebo sušených listů máty peprné. Jednu lžíci řezaných listů zalijeme ¾ litrem koňaku, vodky, slivovice či jiného alkoholu. V dobře uzavřené láhvi necháme stát 3 týdny na slunci. Poté scedíme, přidáme 200 g cukerného roztoku a uložíme na několik dní do studena. Likér pijeme s mírou, maximálně 2 sklenky denně, při zažívacích potížích.

Mátový likér II

Výroba tohoto likéru je podobná a velmi snadná, místo cukru však použijeme med. Hrst listů máty naložíme do ¾ litru 60%ního lihu a necháme 14 dní stát v chladu. Poté svaříme 500 g medu s 500 ml vody. Takto vzniklý medový roztok necháme zchladnout. Přecedíme mátový extrakt a smícháme s medovým roztokem. Plníme do čistých vymytých lahví a pijeme taktéž 2 sklenky denně při zažívacích potížích.

Mátový likér z mátového oleje

K výrobě posledního mátového likéru nebudeme používat přímo listy máty, ale mátový olej. Budeme potřebovat: 0,5 g mátového oleje Mitcham, 0,5 g krystalového mentolu, 310 ml lihu, 400 ml cukerného roztoku, vodu po značku 1 litru. Všechny suroviny řádně promícháme. Likér zůstane krásně průzračný. Pokud chceme docílit krásně zelené barvy, rozmícháme trochu zeleného potravinářského barviva v horké vodě a postupně přidáváme do likéru, až dosáhneme požadovaného odstínu.

Likér je výborný při žaludečních a střevních potížích. Ale také je skvělý pro svou chladivou a osvěžující chuť, kterou můžeme doplnit pár kostkami ledu, zvláště v horkém létě.

Vyzkoušejte aspoň jednu variantu a uvidíte, že budete s výsledkem nadmíru spokojeni.

ZANECHAT KOMENTÁŘ