Máta peprná

máta peprnáChladivá a svěží máta patří k nejznámějším léčivým bylinám na světě, především díky její nezaměnitelné chuti a vůni.

Léčivé účinky

  • Pomáhá při nachlazení a kašli.
  • Zklidňuje podrážděné zažívací ústrojí.
  • Podporuje trávení.
  • Mírní nadýmání.
  • Pomáhá při bolestech hlavy.
  • Pomáhá uvolnit ucpaný nos.
  • Má protikřečový účinek.
  • Utišuje svalové bolesti.

Použití a přípravky

Máta má využití v léčitelství, kosmetice i kuchyni.

V kuchyni se používá k pečenému a grilovanému masu, do omáček, marinád, sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je také v kubánském nápoji Mojito.

Jako léčivka se máta nejčastěji užívá ve formě mátového čaje. Zanedbatelné není její využití ani v pastilkách, kloktadlech, ústních sprejích, sirupech, zubních pastách, směsích éterických olejů a zklidňujících gelech.

  • Kvalitní čaje s mátou jsou skvělým prostředkem k tomu, abyste využili veškeré schopnosti této bylinky.
  • Esenciální oleje máty se používají při rýmě a nachlazení, migréně, špatném zažívaní nebo pro zmírnění stresu.
  • Mátová směs bylin podporuje činnost kardiovaskulárního systému, zlepšuje krevní tlak a je výborná při křečových žilách.

O mátě peprné

Máta je vytrvalá bylina dorůstající výšky až 75 cm. Nejznámějším druhem je máta peprná. Pěstuje se o celém světě jako koření i léčivka, známá byla již ve starém Egyptě.

máta peprná účinkyMá chlupatou lodyhu, kopinaté, vejčité listy s řapíkem dlouhým 1 centimetr, kvete růžovo-fialovými květy v dlouhých lichoklasech od července do září. Na pěstování je nenáročná, ale špatně snáší chlad a sucho. Má ráda slunce i polostín, množí se řízkováním. Pěstování se doporučuje ze sazenic, nikoliv ze semen.

Jako léčivka se sklízí za účelem sušení v létě těsně před rozkvětem, čerstvé lístky lze sbírat po celé léto.

Olej extrahovaný z této bylinky má více než 40 složek, z nichž nejznámější je mentol.

Domácí recepty

  • Mátový sirup: Budete potřebovat 70 g mátových listů, 0,5 l vody, 0,5 kg cukru a šťávu z jednoho citronu. Vodu s cukrem přivedeme do varu, a jakmile směs začne houstnout, přidáme nadrobno pokrájené lístky čerstvé máty. Krátce povaříme a necháme odstát 2 hodiny. Přecedíme, zahřejeme k varu, přidáme šťávu z citronu a sirup naplníme do lahví. Uchováváme jej v temnu a chladu.