Líska obecná

líska obecnáLíska obecná je všem známý keř, produkující oblíbené lískové oříšky. Ovšem i tato rostlina má své blahodárné účinky.

Léčivé účinky

  • Zklidňuje záněty střev.
  • Působí proti průjmu.
  • Zastavuje zevní krvácení.
  • Pomáhá při léčbě hemeroidů a ekzémů.

Použití a přípravky

Pro vnitřní použití se líska užívá ve formě čajů a nálevů, kde je zapotřebí 2 lžiček této rostliny. Využívá se při křečích hladkého svalstva trávicího traktu, nadýmáních či při průjmech. Taktéž se ve formě čaje využívá pro léčbu onemocnění dolních cest močových. Pro zevní použití se využívá ve formě odvarů, ve kterých se namáčí hadr, který se přikládá na postižená místa.

  • Přípravek Diaban je složen z bylin včetně lísky a účinkuje především na normální činnost metabolismu slinivky břišní.
  • Bylinný přípravek Vaxiran z extraktů z rostlin včetně lísky je skvělý pro posílení periférního cévního systému.

O lísce obecné

Líska obecná (Coryllus avellana) dorůstá výšky až 4 metry, přičemž může v ojedinělých případech, pokud má půda dostatek živin, dorůst až výšky 10 metrů. Kůra keře je zabarvená k tmavě šedivé až hnědé barvě a její povrch je hladký. Líska se dožívá věku až 100 let. Květenství tohoto keře je od února do června. Samčí květy jsou dlouhé jehnědy a samičí jsou pupence s fialovočervenou bliznou uprostřed. Plody lísky jsou oříšky, která jsou dozrálé až koncem léta. Jejich růst je po skupinách, nejčastěji po 5 kusech.

Líska je rozšířená po celé Evropě, v Asii a ve velké míře i na Kavkazu. Nejčastěji roste na okrajích lesů, v křovinách nebo podél vodních toků. Vyskytuje se hlavně ve vlhčích půdách, kde je dostatek vláhy a živin. Líska se pěstuje pro své hospodářské a okrasné využití.

líska obecnáV léčitelství se používají listy z lísky, které se sbírají hlavně v červenci. Listy lísky obsahují látky, které příznivě působí na trávicí soustavu. V dnešní době bohužel listy ztrácí množství účinných látek, proto se v léčitelství přestávají používat v tak velkém měřítku, jako tomu bylo dříve.

Hlavním využitím lísky jsou oříšky, které obsahují 20 % cukrů a 60 % tuků. Oříšky se využívají v potravinářství pro výrobu čokolád a dalších výrobků. Olej, který se dostává z lisování oříšků, nachází své uplatnění v kosmetice, ale také v malířství. Dřevo z lísky se využívá v řezbářství či v košíkářství, protože je měkké a dobře ohebné.

foto: Mick Talbot, Peter Nijenhuls