Jaterní potíže, které vám odstraní bylinky

Potíže s játry můžeme mít nejen při přílišném požívání alkoholu, ale také po některých lécích, které však bohužel brát musíme. Nicméně i játra lze spolehlivě vyčistit pomocí bylinek, a také vám může být útěchou, že játra jsou jediným orgánem v lidském těle, který má schopnost samoregenerace.

Potraviny, které játrům pomáhají

Nejprve se podívejme na potraviny, které je vhodné při problémech s játry konzumovat. Jsou to: jablka, mrkev, chřest, rajčata a kroupy – ječné kroupy, které den předem namočíme a pak jednu hodinu vaříme, můžeme jíst denně, protože nám vyčistí nejen játra, ale i žlučník, žaludek a střeva.

Bylinky, které játra vyčistí

Mezi zázračné bylinky, které játra vyčistí, patří: čekanka, list černého rybízu, vlaštovičník, třezalka, pampeliška, majoránka, hořec, máta, dobromysl, estragon a dub.

Čekanka – z čekanky pomáhá kořen a nať; čaj připravíme z 1 lžičky natě i s kořeny, které přelijeme vroucí vodou, necháme na sporáku 20 minut ohřívat těsně pod bodem varu a poté scedíme; pijeme 2–3x denně 1 šálek před jídlem.

Černý rybíz – z černého rybízu použijeme listy; 1 lžíci sušených listů zalijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, pijeme až 3x denně.

Vlaštovičník – můžeme používat čerstvou šťávu z nati nebo čaj; čerstvou šťávu získáme tak, že otrháme listy, stonky a květy, omyjeme je a v odstředivce získáme šťávu, tu pijeme čerstvou a ta také nejlépe játra vyčistí; čaj připravíme tak, že natě spaříme vroucí vodou, necháme 15 minut louhovat a pijeme denně.

Třezalka – z třezalky použijeme nať, 1 lžíci sušené nati vložíme do 0,5 litru studené vody, přivedeme k varu a ihned odstavíme, louhujeme 15 minut, vychladlý čaj pijeme 1 šálek denně, ale nikdy ne dlouhodobě, a při užívání třezalky se vyhýbáme pobytu na přímém slunci.

Pampeliška – z pampelišky pomáhá kořen a listy; sušený kořen nadrobno nakrájíme, přidáme sušené listy a zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme vařit asi 1 minutu, 15 minut louhovat, pak scedíme a pijeme 2–4 šálky denně.

Ostatní bylinky použijeme obdobně, anebo jako koření při přípravě jídla (majoránka, máta, dobromysl, estragon).

 

ZANECHAT KOMENTÁŘ