Kozinec blanitý

Kozinec blanitý (Astragalus propinquus) je vytrvalá bylinka, která se nejčastěji používá na podporu imunity.

Autor: Antti BilundVlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Léčivé účinky

  • Podporuje imunitní systém.
  • Působí jako prevence proti vzniku nachlazení a rýmy.
  • Používá se jako doplněk léčby rakoviny.
  • Zlepšuje kardiovaskulární systém.
  • Zvyšuje vytrvalost a energii.
  • Povzbuzuje pocení.
  • Má protivirové účinky.
  • Snižuje krevní tlak (rozšiřuje cévy).
  • Zlepšuje kvalitu kůže (lepším prokrvením kůže).
  • Ulevuje při zadržování tekutin.
  • Léčí záněty ledvin a chrání jaterní buňky.

Použití a přípravky

Kozinec se používá jako doplněk léčby rakoviny, zejména při chemoterapiích, radiačních terapiích a při syndromech imunitní nedostatečnosti. To může být způsobeno antioxidační aktivitou byliny.

Tato bylinka se dlouhodobě používá k posílení imunitního systému, k budování odolnosti proti různým nemocem. Velmi často se používá ve spojení s echinaceou. Kozinec se velmi často používá v kombinaci s jinými bylinkami a jen velmi zřídka se používá sám o sobě. V kombinaci s rostlinou zvanou ptačí zob (Ligustrum lucidum) existují důkazy aktivity proti rakovině prsu, děložního čípku a plic.

Podávání kozince orálně nebo jako nosní sprej může snížit výskyt nachlazení a zkrátit jeho délku. Kozinec může zvýšit metabolismus a energii, zvýšit vytrvalost a podpořit uzdravení.

Používá se ve formě odvaru nebo jako prášek, doporučená denní dávka je 4-18 g. Ve formě tinktury ji lze používat 2-3 krát denně po 20 kapkách. Kořen se užívá v denním dávkování 5-10 g – samostatně nebo s medem.

Kořen kozince se využívá také v kuchyni do různých pokrmů – buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými léčivými bylinkami. Hodí se k drůbežímu masu, rybám, používá se ale také do polévek.

O kozinci

Kozinec blanitý (Astragalus propinquus) je vytrvalá rostlina, z rodu Fabaceae. Dorůstá délky až 100 cm, má mohutný žlutohnědý kořen a celokrajné a hrotité listy. Květy rostou v řídkých hroznech a mají fialovou barvu. Vyskytuje se zejména v Číně a Japonsku, Mongolsku, proto je hojně používán v tradiční čínské medicíně.