Kmín kořenný

Kmín kořenný je dvouletá až trvalá bylina, kterou zná u nás takřka každý jako neodmyslitelné koření v kuchyni, ale dá se použít i jako bylina v domácí lékárně.kmín kořenný

Léčivé účinky

  • Zlepšuje trávení.
  • Účinkuje proti nadýmání.
  • Pomáhá proti kolikovým a křečovitým bolestem.

Použití a přípravky

Užívá se především jako kuchyňské koření, ale také se používá vnitřně v nálevu jako prostředek proti nadýmání, uvolňovač křečí a stabilizátor chuti (2 lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody 2—3krát denně). Také se mohou žvýkat celé plody (3 g denně), popřípadě se užívá prášek (na špičku nože) proti nadýmání, žaludečním křečím, proti kolikovitým bolestem žaludku a střev, při slabosti žaludeční a nechutenství a jiných poruchách trávení, hlavně u dětí.

  • Korolen s kmínem má širokospektrální regenerační účinek. Pomáhá mimo jiné i na trávení a detoxikuje tělo.

O kmínu kořenném

Kmín kořenný (Carum carvi) je dvouletá nebo vytrvalá bylina příbuzná mrkvi.

kmínPlody obsahují především silici (3—7 %) s hlavní složkou karvonem a limonenem. Účinné látky povzbuzují činnost žaludečních a střevních žláz, zklidňují pohyblivost žaludku, zabraňují nadměrné plynatosti a potlačují křeče hladkých svalů. Účinek silice je farmakologicky podobný účinkům Oleum foeniculi a anisi. Zneužívání silice (zejména lihového roztoku) vede k poruše jater a ledvin. Karvon má bakteriostatický účinek.

Sbírá se zralý plod. Plody se sbírají, když hnědnou a začínají dozrávat. Okolíky se seřezávají v červnu až srpnu, když dvě třetiny plodů už dozrály. Jinak by byly velké ztráty. Nechávají se ještě proschnout, vymlátí se, vyčistí a vytřídí. Droga má kořenitý pach i chuť.

Protinadýmavými účinky je kmín trochu podobný fenyklu, který je jako odvar v těchto případech používán častěji.

foto: Helmut W. Klug, Kari Pihlaviita