Kardamom – kardamovník obecný

Kardamom je hodně známý jako koření používané zejména v indické kuchyni. Je jednou z hlavních složek kořenící směsi Garam Masala. Co si mnoho lidí neuvědomuje je to, že kardamom má také léčivé účinky. Kardamom je považován za jedno z nejcennějších koření na světě díky bohatým aromatickým a terapeutickým vlastnostem.

Léčivé účinky

Kardamom – koření
  • Pomáhá zmírnit zažívací potíže vyvolané česnekem a cibulí.
  • Působí jako analgetikum.
  • Potlačuje zápach z úst.
  • Používá se proti nemoci zubů a dásní.
  • Zmírňuje bolest v krku a chraptivost hlasu.
  • Je řešením problémů, jako je zácpa, úplavice a poruchy trávení.
  • Používá se pro podporu chuti k jídlu.
  • Působí jako diuretikum, uklidňuje různé problémy s ledvinami a močovým měchýřem.

Použití a přípravky

Semena kardamonu obsahují řadu důležitých minerálů, jako je vápník, síra a fosfor. Obsahují také těkavý olej složený z kyseliny octové a kyseliny mravenčí. Tento prchavý olej, který tvoří asi 5 procent hmoty semen, má aromatické a léčivé vlastnosti a díky tomu je kardamom tak cenný.

  • Používá se jako koření zejména v indické kuchyni.
  • Žvýkání semene kardamomu odstraňuje špatný dech.
  • Kardamom můžete konzumovat také ve formě čaje, kdy pozitivně působí zejména na trávení.
  • Může se také kouřit.

O kardamomu

Existuje mnoho odrůd kardamonu, ale existují dva druhy, které jsou nejznámější. První, známý vědecky jako Ellataria a obyčejně označovaný jako zelený nebo pravý kardamom, se nachází hlavně v Indii. Kardamom pěstovaný v Asii je součástí rodu Amomum a jedná se o kardamom, který nazýváme jako je hnědý kardamom, jarní kardamom, bengálský kardamom, siamský kardamom a červený kardamom. Jak Ellataria, tak i Amomum jsou součástí rodiny Zingiberaceae.

Kardamom se pěstuje pouze na několika místech na světě, včetně Srí Lanky, Číny, Laosu, Nepálu, Vietnamu, Indie a Guatemaly. Pěstuje se vzácně, omezuje se na bohaté, husté půdy některých jihoasijských lesů. Navzdory těmto omezením jsou pozemní semena kardamomu, stejně jako neporušená semena často v luscích, široce dostupná pro nakupování po celém světě.

Kardamom roste trvale a produkuje obrovské, masité kořenové struktury, známé jako oddenky. Má velké listy, zelené a bílé květy, jedlé, ale mírně hořké ovoce a velká semena.