Kandovaná andělika

Andělika lékařská (Archangelica officinalis) je krásná léčivá rostlina, kterou můžeme zužitkovat hned několikerým způsobem. Dnes vám přinášíme recept na kandované stonky anděliky, které se vám budou hodit zejména při zdobení různých cukrářských výrobků.

Co budete potřebovat

Na 3 sklenice kandované anděliky si připravte tyto ingredience:

– 700 g stonků anděliky lékařské,

– 1 kg cukru,

– 1 litr vody,

– 1 citron,

– zelené (popř. i jiné) potravinářské barvivo.

Jak vyrobit kandovanou anděliku

Postup je sice trošku delší, ale výsledek opravdu stojí za to. Takže: nejprve stonky spaříme ve vroucí vodě a po vychladnutí je oloupeme. Poté je povaříme v čisté vodě cca 5 minut. Potom je vyjmeme a vložíme do nádoby s čistou studenou vodou a necháme hodinu odstát. Mezitím si připravíme sirup, a to svařením 1 kg cukru v 1 litru vody. V tomto sirupu následně anděliku povaříme 15 minut. Potom opět vyjmeme, vložíme do zavařovacích sklenic, přidáme zelené (nebo i jiné – do každé sklenice jinou barvu) barvivo, několik plátků citronu a zalijeme ještě horkým sirupem. Uzavřeme a sterilujeme po dobu 5 minut při 100 °C. Takto máme jistotu, že se nám kandovaná andělika nezkazí.

Jak potom kandované stonky využít v kuchyni

Andělikové stonky můžeme krájet na menší kousky a zdobit jimi dorty, pečivo, zákusky, cukroví a další cukrářské výrobky. Uvidíte, že dětem uděláte opravdu radost různobarevným zdobením jejich narozeninových dortů nebo zákusků na prázdninovou párty.

ZANECHAT KOMENTÁŘ