Kanadská borůvka

Brusnici chocholičnatou známe všichni spíše jako kanadskou borůvku. Už podle názvu se její původ váže k Severní Americe, ale v dnešní době zdomácněla i v Evropě.

kanadská borůvkaLéčivé účinky

  • Zvyšuje obranyschopnost.
  • Působí proti průjmu.
  • Částečně pomáhá při léčbě cukrovky a revmatismu.
  • Čistí organismus.
  • Zlepšuje ostrost zraku.
  • Pomáhá při únavě očí.
  • Ulehčuje průběh chorob způsobených stárnutím.
  • Má významné účinky vůči rakovině.
  • Působí na spálenou kůži od slunce.
  • Zpevňuje cévní stěny.
  • Snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi.
  • Pomáhá při léčbě obezity.
  • Má odvodňující účinky.

Použití a přípravky

Tato bylinka patří mezi nejvyhledávanější ovoce mezi dětmi, protože její chuť a aroma jsou velmi znamenité, na rozdíl od náhražek jako jsou zimolezy a muchovníky.

Plody jsou řazeny mezi nejzdravější ovoce, neboť v jejich obsahu najdeme mnoho vitamínů, minerálních látek a barviv, které mají mimořádně výborný vliv na lidský organismus. V lidovém léčitelství je doporučováno každému sníst 1,5 kilogramu čerstvých borůvek za jeden rok, neboť tím pročistí tělo.

O kanadské borůvce

Kanadská borůvka (Vaccinium corymbosum) je keř, který dosahuje výšky až 2,5 metru. Na jejím stonku jsou listy upořádány střídavě a vyskytují se na rostlině celoročně. Když rostlina začne kvést, což je v dubnu a květnu, její květy hrají barvami od bílé až po růžovou.

brusnice chocholičnatáPlody bylinky jsou enormně velké borůvky, větší než ty nám známé v Čechách. Nejčastěji jsou modré až fialové a uvnitř bezbarvé. Sklizeň těchto plodů připadá na léto až podzim.

Jelikož je to náročná rostlina, co se týče podmínek pro růst, vyskytuje se jen v určitém prostředí, jako jsou vřesoviště, bažiny a kyselé lesní půdy. Rostlina potřebuje ke svému růstu kyselou půdu, která obsahuje velmi nízké pH půdy.

Domácí recepty

  • Kynuté knedlíky: Pro kynuté knedlíky bude potřeba 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, lžička cukru, 20 g droždí, 1 žloutek, sůl. Náplň borůvky, na posyp moučkový cukr, strouhaný tvaroh, přepuštěné máslo. Z mléka, kvasnic, cukru a mouky necháme vykynout kvásek. Poté ho nalijeme do mouky s ostatní přísadami a zaděláme hladké tužší těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme lžící namáčenou do mouky na kousky, které prsty roztáhneme, naplníme borůvkami a zakulatíme do tvaru knedlíků, které vaříme v osolené vodě 8 – 10 minut, pak je vyjmeme a každý propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Sypeme cukrem a tvarohem, přeléváme máslem.
  • Odvar: Odvar z listů brusinky kanadské pomáhá například na zvýšení obranyschopnosti. Potřebujeme 20 až 30 gramů listů, které spaříme půl litrem vody. Tento odvar pijeme 2 až 3krát denně po jednom decilitru.
foto: Alwyn Ladell, Manuel