Jilm plavý

Česky: 

Jilm plavý

Latinsky:

Ulmus

Slovensky: 

Brest

Jilm plavý byl již od 19. století využíván jako bylinný přípravek v severní Americe, protože se ukázalo, že léčí řadu trávicích obtíží, včetně úlevy od zácpy. Obsahuje látku, která se při smíchání s vodou stává hladkým gelem. Tato látka pokrývá a uklidňuje ústa, hrdlo, žaludek a střeva, což je ideální pro bolesti v krku, kašel, Crohnovou chorobu, ulcerózní kolitidu, syndrom dráždivého tračníku, divertikulitidu a průjem. Navíc se dokonce používá k léčbě rakoviny prsu!

Léčivé účinky

Jílm plavý (Ulmus rubra)
  • Zlepšuje zácpu, nadýmání, průjem a problémy se syndromem dráždivého střeva.
  • Napomáhá hubnutí.
  • Harmonizuje trávení.
  • Snižuje stres a úzkost.
  • Potenciálně působí jako prevence rakoviny prsu.
  • Snižuje příznaky psoriázy.
  • Léčí různé kožní vyrážky.

Použití a přípravky

Jilm plavý obsahuje antioxidanty, což s sebou přináší mnohé přínosy. Antioxidanty bojují proti volným radikálům v těle, čímž poskytují ochranu před řadou chorob – od zánětů k rakovině, dále pak zpomalují předčasné stárnutí a snižují výskyt vředů a přebytečnou kyselost v organismu.

Jilm plavý byl od 19. století využíván domorodým obyvatelstvem Ameriky pro své léčivé účinky. Ti ho používali na léčbu různých druhů ran, stejně tak orálně na léčbu chřipky a nachlazení. Kůru používali k léčbě infikovaných a zduřených žláz a jako oční výplach na ošetření bolavých očí. Vnitřní kůra stromu se používala k přípravě jilmového čaje a jako obklad na různé vředy na těle.

Domorodí obyvatelé věřili tomu, že když ho budou těhotné ženy pít jako čaj, k narození dítěte dojde dříve. Stejně tak čaj používali k léčbě bolesti v krku. Vařením čerstvé vnitřní kůry získávali projímadlo.

Kůru nevyužívalo obyvatelstvo pouze z medicínských důvodů, ale také jako materiál na obložení domů a střech. Dále se z kůry vyráběly různé koše, lana a šňůry.

Dnes se vnitřní kůra používá k úpravě trávení ve formě prášku, který se z ní vytvoří po usušení. Prodává se taktéž ve formě kapslí nebo tablet, které se připravují z tohoto prášku.

O jilmu

Jilm plavý (Ulmus) je středně velký strom, který pochází původem ze severní Ameriky. Může dosáhnout výšky až 15 metrů a má velké množství větví, které tvoří otevřenou korunu. Větve jsou zbarveny do červena, hněda nebo oranžova. Listy jsou dlouhé a zelené, na podzim se zbarvují do tmavších odstínů. Kůra má hluboké trhliny, gumovitou strukturu a mírný, ale zřetelný zápach. Pro lékařské použití je důležitá vnitřní kůra.

Jilm plavý může dosahovat stáří až 200 let. Nejlépe se mu daří na vlhké, bohaté půdě, ale přečká také na suchých stráních s vápencovými půdami. Častokrát je spojován s dalšími stromy, které poskytují tvrdé dřevo, ale pro toto využití se příliš často nepoužívá.

Čaj z jilmu plavého

Ingredience:

  • 1 lžička jilmu v prášku,
  • 200 ml vařící vody,
  • 1 lžička medu,
  • 90 ml mandlového nebo kokosového mléka,
  • ½ lžičky kakaa,
  • špetka skořice.

Postup:

  1. Vařící vodu nalijeme do hrnku.
  2. Přidáme jilm a dobře promícháme.
  3. Poté přidáme med a námi zvolené mléko.
  4. Znovu promícháme.
  5. Podáváme posypané skořicí a kakaem.