Mátový sirup 3x jinak

 

Máta je skutečně vděčná bylinka, kterou použijete na léčení i do jídla, v jakékoliv úpravě vám pomůže se zažíváním, ale i s jinými neduhy. Mátový sirup je jednou z variant, kterou využijete prakticky každodenně. Naučíme vás tři výborné varianty, ze kterých si můžete zvolit svou oblíbenou.

Jednoduchý mátový sirup

Nejjednodušší varianta je tato: Budete potřebovat cca 100 g máty (několik snítek), 1 litr vody, 1 kg cukru a šťávu z jednoho citronu či jeden sáček kyseliny citronové. První den vaříme asi 20 minut mátu s vodou. Necháme odstát do druhého dne. Druhý den přisypeme cukr a přidáme šťávu z citronu nebo sáček kyseliny citronové. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 0,5 hodiny. Přecedíme a naplníme do čistých sklenic. Na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Poté otočíme zpět, necháme vychladnout a popíšeme datem a jménem bylinky. Uchováváme v chladu a temnu, po otevření nejraději v lednici.

Mátový sirup nevařený

Pokud bylinky nevaříme, zachovávají si maximum účinných látek. Sirup se ale rychleji kazí, takže je potřeba jej spotřebovat co nejdříve. Na tento sirup budeme potřebovat: 2 hrsti mátových lístků, 1 citron, 1 litr vody, 1 kg třtinového cukru, 1 sáček kyseliny citronové. Lístky máty a plátky citronu naložíme do studené vody a zakryté necháme louhovat do druhého dne. Druhý den přecedíme, přidáme třtinový cukr a zahřejeme maximálně na 75 °C, aby se cukr zcela rozpustil. Poté plníme do čistých vyvařených sklenic, otočíme na 5 minut dnem vzhůru, poté obrátíme a necháme vychladnout. Uchováváme nejlépe v lednici.

Mátový sirup s medem a šalvějí

Na trávení nám pomůže tento sirup s mátou a šalvějí. Budeme potřebovat: 70 g máty a 30 g šalvěje (obojí čerstvé lístky), 1 litr vody, 750 g cukru, 3 lžíce medu, 1 citron nebo sáček kyseliny citronové. Mátu i šalvěj zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat do druhého dne. Poté přecedíme, zahřejeme, přidáme cukr, med a citron nebo kyselinu citronovou a vaříme maximálně 0,5 hodiny. Hotový sirup plníme do čistých lahví, necháme vychladnout a skladujeme v chladu a temnu.

ZANECHAT KOMENTÁŘ