Ibišek súdánský

Ibišek je většinou pěstován jako okrasná rostlina pro zvelebení domácností. Existuje však několik druhů ibišku a právě ibišek súdánský je tím, který je považován zároveň i za léčivou rostlinu. Jde o jednoletou rostlinu, která roste jako keř a může dosáhnout výšky až dvou metrů. Květ bývá sytě červený stejně jako plody, které obsahují semena. Jeho květy se navíc také využívají ke kandování a jsou oblíbenou pochoutkou v Egyptě, ale stále častěji i v dalších zemích. Nejčastěji se z ibišku súdánského připravuje speciální čaj zvaný „karkadé“ a v zemích na severu Afriky na něj můžete narazit téměř všude. Mimo to se v této oblasti využívá i dužnatá část ibišku pro přípravu marmelád nebo sirupů. Listy bývají součástí salátů nebo příloh.

Léčivé účinky

Ibišek sudánský
  • Výborný zdroj vitamínu C
  • Snižuje cholesterol.
  • Prospívá cévám.
  • Má antibakteriální účinky.
  • Užívá se k dezinfekcím močových cest a trávící soustavy.
  • Účinný proti vysokým horečkám.
  • Používá se ke zmírnění projevů cukrovky.
  • Pomáhá při léčbě hemeroidů.

Pěstování

Nejlepší cesta, jak si vypěstovat léčivý ibišek doma, je začít od semen, které po vyklíčení vysázíme do květináčů. Rostlinka je pak mnohem odolnější než v případě jiných způsobů množení a vysazování. Ibišek je však velmi náchylný na mrazivé počasí a proto ho do venkovních prostor umisťujte až po odeznění posledních mrazů. Má totiž rád teplo a nejvíce se proto rozroste během léta. Je nutná pravidelná zálivka a velmi kvalitní půda. Pojistit si ji můžete i kvalitním hnojivem. Není náchylná k nemocem ani škůdcům, ale velmi špatně snáší časté přemisťování.

Sběr

Pro sběr se nejčastěji využívají právě květy ibišku, které mají v kuchyni i léčitelství nejširší využití. V případě zpracovávání dužiny musíte počítat se ztrátou bylinky. Květy se mohou sbírat celé při prostřihávání nebo se sbírají jen okvětní lístky, které se dále zpracovávají. Pro sběr je pak nejvhodnější období květu těsně před fází odkvétání. Okvětní lístky v tom období obsahují nejvíce vitamínů a účinných látek. Můžete ale využít i poupata, která dále zpracováváte vcelku bez rozdělování okvětních lístků.

Recepty

Ibišek je velmi všestranná léčivka a je jako jedna z mála bylinek vhodná i pro kojící a těhotné ženy. Okvětní plátky však nesmíte louhovat příliš dlouho. Většinou postačí 5 až 10 minut.

Ibiškový čaj: Okvětní plátky z jednoho až dvou květů přelijte vroucí vodou a nechejte luhovat maximálně 10 minut. Čaj získá krásně červenou barvu s aromatickou vůní. Právě barvivo v čaji obsažené je silným antioxidantem, který zvyšuje pružnost cév. V tropických oblastech tento čaj popíjejí z důvodu doplnění tekutin v horkém počasí a předcházejí tak i rizikům infarktu, mozkové mrtvice či aterosklerózy. Působení čaje je okamžité. Pomáhá i při hemeroidech, bolestivé menstruaci, krvácení z nosu nebo dásní. Odvar z ibišku popíjejte 3x až 4x denně v množství 250 ml.

Ibiškový sirup: Sirup se užívá jako lék na nachlazení. Snižuje horečku a uvolňuje dýchací cesty. Zmírňuje kašel a funguje i preventivně. Pro přípravu sirupu vložte ibiškové květy do vroucí vody (v poměru malého hrnku květů na litr vody – pokud použijete velké množství květů, bude sirup nahořklý), poté odstavte a nechte zakryté louhovat přibližně jednu hodinu. Poté přidejte cukr podle chuti, jednu lžíci kyseliny citronové a nechte dalších 5 hodin louhovat. Hotový sirup slijte přes cedník do lahví.