Hrušeň obecná

hrušeň obecnáHrušeň obecná je opadavý ovocný strom, který se často pěstuje na zahradě kvůli chutným plodům. A právě hrušky jsou nejen chutné, ale také zdravé!

Léčivé účinky

  • Vhodná při zácpě.
  • Podporuje trávení.
  • Posiluje organismus.
  • Čistí trávicí soustavu.

Použití a přípravky

Sbírá se plod – hruška. Možná je konzumace zasyrova nebo zavářet jako kompot, lisovat do moštu (samotná nebo smíšená s jablečným moštem), dá se používat jako přísada do jídel. Pokud však chceme mít co největší přísun účinných látek, je nejlépe plod jíst právě syrový, neboť tepelným zpracováním se mnohé látky ztrácí nebo zmenšují na obsahu (zejména vitamín C). Čerstvý mošt z vylisovaných plodů všechny účinné látky zachovává, ale má krátkou trvanlivost, nezavaří-li se. Vařené hrušky (jako kompot) je možné jíst jako drobnou pomoc při onemocněních močových cest nebo při zácpě.

O hrušni obecné

Hrušeň obecná (Pyrus communis) je opadavý listnatý strom, který byl vyšlechtěn z hrušně plané. Obecně se soudí, že strom pochází ze střední Asie, z pohoří Tchien Šan v dnešní severozápadní Číně, odkud se rozšířil do celého světa. Všelijaké kultivary hrušní jsou pěstovány takřka po celém světě v mírném a subtropickém pásmu.

hrušeň obecnáPlod hrušně obsahuje především cukry, dále určité množství tuků, bílkovin, vitamíny C, B8 (Cholin), E, K, riboflavin aj. Dále obsahuje rovněž vápník, železo, hořčík, zinek a jiné látky. Oficiálně není hrušeň považovaná za léčivou, mnohé blahodárné účinky připisované plodu nebyly nikdy zcela jistě potvrzeny, jako například pomoc při srdečních onemocněních nebo potížích s vysokým tlakem. Nicméně i přesto má hruška velký podíl vitamínů, které všeobecně posilují organismus a velký podíl vlákniny (3g na 100g), který je mnohem větší než u jiných druhů ovoce.

foto: flora cyclam, Gary Owens