Henovník bílý

Česky:  
Henovník bílý
Latinsky: 
Lawsonia inermis
Slovensky:
Lawzonia

Henovník bílý (Lawsonia inermis) nám může velice připomínat název „henna“, barvivo, kterým si lidé barvili nejen tělo, ale také vlasy, vousy a řasy. Je tomu skutečně tak, z této rostliny se vyrábí tolik známé barvivo. Přesto, že henna je primárně používána jako barvivo, je také známa svými léčebnými vlastnostmi. Listy jsou používány v tradiční lidové medicíně v Indii, mnoha muslimských zemích a severní Africe.

henovník bílý
Česky: Henovník bílý Latinsky: Lawsonia inermis Slovensky: Lawzonia

Léčivé účinky

  • Léčí vysokou horečku.
  • Působí jako léčba dermatitidy.
  • Odstraňuje bolesti hlavy.
  • Léčí bolest v krku.
  • Odvar se používá proti průjmu, k léčbě úplavice a tasemnice.
  • Odvar z kůry se používá k léčbě některých onemocnění jater.
  • Odstraňuje bolesti kloubů.
  • Léčí ekzémy, houbové infekce, zranění, rány, popáleniny, bolesti, akné, opary a svraby.

Použití a přípravky

Listy rostliny se používají jako léky i barvivo, ale kůra a esenciální olej extrahovaný z květin může být do určité míry také použit.

  • Listy by se měly sbírat, když rostlina dosáhne tří let, poté jsou vysušeny a rozemlety na prášek.
  • Květy je vhodné sbírat brzy ráno a poté destilovat, aby došlo k extrakci oleje.
  • Kůra se shromažďuje z odřezaných větví v případě potřeby.

Jako léčení bolesti hlavy nebo horečky se sušené listy smísí s vodou, aby se vytvořila pasta, která se poté aplikuje jako komprese na čelo. Na Blízkém východě je henovník přísadou očních krémů a antirevmatických linimentů.

Starobylá rostlina pro barvení

Henna je velmi staré, orientální barvivo používané k barvení vlasů, vousů, řas, nehtů a kůže. Jedná se pravděpodobně o jeden z nejstarších dekorativních kosmetických přípravků a je stále široce používán jako složka mnoha kosmetických přípravků a přírodních barviv na vlasy.

V Egyptě byly objeveny starověké mumifikované pozůstatky, kde byly nehty a špičky prstů barveny hennou. Kromě barevných vlasů a kůže byla také použita k barvení hřívy a ocasu koní. V Arábii a Indii byla bylina používána k malování prstů, dlaní a nohou ve složitých obrazcích obvykle s nějakým náboženským významem. V Evropě se toto barvivo poprvé představilo až v 18. století.

Henna jako barvivo na vlasy

Listy jsou široce používány pro barvení vlasů. Listy v práškové formě se mísí s vodou, aby se vytvořila kaše, která se nanáší na vlasy. Henna sama o sobě dává červenou nebo kaštanovou barvu. V kombinaci s tmavě modrým barvivem získaným z rostliny Indigofera tinctoria (indigo) lze získat mnoho tónů od hnědé až po černé.

Esenciální olej

Esenciální olej se získává z květin destilací a používá se jako složka mnoha orientálních parfémů. Vonný olej, známý také jako olej Mehndi, se používá během náboženských festivalů v Indii a Africe. Olej by měl také být zdrojem lákavého parfému Cleopatry, Cyprinum, který byl používán k navlhčení plachet lodí, než vyplula, aby se setkala s Markem Antoniem.

O henovníku

Henovník bílý (Lawsonia inermis) je rostlina endemická pro jihozápadní Asii, severní Afriku a Indii, ale také dnes je naturalizována v teplejších částech Jižní a Severní Ameriky, Austrálie a Západní Indie. Daří se jí pouze v teplotách + 13 °C nebo vyšších. Při teplotách pod + 5 ° C nemůže henovník přežít.

Dnes je henovník komerčně pěstován ve velkém měřítku, zejména v Indii, Pákistánu, Maroku, Jemenu, Íránu, Afghánistánu, Somálsku, Súdánu, Libyi, Egyptě a Bangladéši. Častokrát se používá jako živý plot, protože má krásný vzhled a voňavé květy.

Henovník bílý patří do čeledi Lythraceae (kyprejovité), což je čeleď, která zahrnuje asi 620 druhů. Do této čeledi patří také kyprej, kalužník nebo třeba pukol. Rod Lawsonia zahrnuje jen henovník bílý.

Henovník je trnitý stálezelený keř, který dosahuje až 6 m na výšku. Má tmavě zelené, úzké eliptické a zužující se listy, které jsou přibližně 5 cm dlouhé a mají čajovou vůni. Vonné květiny jsou bělavé nebo růžové až cihlově červené a sedí ve tvaru pyramidy v květenství. Plody jsou modročerné bobule.

Dávkování a podání

Pro barvení vlasů na černou barvu může být bylinka smíchána s indigem v poměru 1: 3. Vlhkost a určité teplo jsou potřebné pro dosažení optimální barevné reakce.

Potenciální vedlejší účinky

Přípravky vyrobené z henovníku by se neměly používat během těhotenství a kojení.

Jeho rozšířené použití jako barviva vedlo k tomu, že stále více lidí trpí alergickými reakcemi, ale tyto reakce mohou být také způsobeny jinými látkami užívanými společně s hennou, zejména p-fenylendiamin používaný k získání černé barvy.

Tato látka byla zakázána pro použití na pokožce v mnoha západních zemích, ale může být obtížné toto kontrolovat, pokud je přítomna v barvách na vlasy nebo v barvě na tetování.

Ti, kteří mají alergickou reakci na černé barvivo, jako je svědění nebo puchýře, by se měli poradit s lékařem. Přecitlivělost na tuto látku může trvat celý život, a jakmile se lidé stanou citlivými nebo alergičtí na tyto látky, jakékoli použití syntetických barviv může být život ohrožující.