Garcinie kambodžská

Využívání přírodních bylinných doplňků ke ztrátě tělesné hmotnosti je populární po celém světě. Tyto bylinky podporují dietní stravovací plán. Patří mezi ně i garcinie kambodžská. Její začlenění do zdravé stravy a plánu cvičení může zvýšit schopnost spalování tuků, potlačit jejich produkci a podpořit celkovou ztrátu hmotnosti bez ovlivnění nervového systému.

Léčivé účinky

  • Pomáhá při úbytku hmotnosti.
  • Využívá se proti revmatickým bolestem.
  • Působí také při střevních potížích.
  • Reguluje hladiny serotoninu.
  • Snižuje příjem kalorií.
  • Snižuje tvorbu tuků.
  • Řídí chuť k jídlu a působí proti přejídání.
  • Spolu se zdravou stravou zvyšuje svalovou hmotnost.
  • Zvyšuje „dobrý“ (HDL) cholesterol a snižuje „špatný“ (LDL) cholesterol.

Použití a přípravky

Aktivní složka se extrahuje z kůry plodu. Výsledkem je prášek bez zápachu a chuti, který se pak přemění na pilulky, kapaliny a práškové doplňky. Látka obsažená v garcinii blokuje klíčový trávicí enzym, který je zodpovědný za přeměnu sacharidů v tuky, a potlačuje také chuť k jídlu zvýšením hladiny serotoninu. Serotonin je zodpovědný za „emoční“ přejídání.

Hlavní účinnou látkou v garcinii je kyselina hydroxy kitrová (HCA). Tato složka je zodpovědná za podporu pocitu plnosti v žaludku, čímž se snižuje množství snědené potravy. Může také snížit tvorbu tuku a také zvýšit schopnost těla spalovat tuky. Tyto prvky společně pomáhají podporovat celkové zdraví, zvyšovat energii (kvůli ztrátě hmotnosti) a náladu.

Doporučené dávkování tohoto doplňku je 1500 mg denně a maximální dávka 2800 mg denně.

  • Užívá se ve formě pilulek, které normálně obsahují 500 mg účinné látky v každé tabletě.
  • Existuje také tekutá forma tohoto doplňku, která se užívá perorálně ve formě kapek pod jazyk.
  • Tento přípravek je nutné užívat 30 – 60 minut před jídlem na lačno.
  • Účinky tohoto doplňku se zvýší s vyšším dávkováním, s omezeným denním příjmem nepřesahujícím 3 000 mg denně.
  • Ve formě odvaru se používá na revmatické bolesti a střevní potíže.

O garcinii

Garcinie kambodžská pochází z jihovýchodní Asie, Indonésie, deštných pralesů střední Afriky a Indie. Svým vzhledem se podobá světle zelené dýni. Ovocná kůže této rostliny se používá v indické kuchyni a dodává této kuchyni svou jedinečnou chuť. Roste ve formě keře. Garcinie je známá také pod názvem tamarind malabarský.