Galgán

Galgán vypadá tak trochu jako zázvor, jeho účinky jsou podobné kurkumě a navíc dokáže bojovat proti rakovině a udržovat váš mozek ve zdraví. To vše se skrývá v jednom jediném kořeni. Galgán patří do stejného rodu jako zázvor, roste v různých částech Asie a je často využíván v thajské kuchyni. To nejlepší na galgánu je způsob, jakým bojuje, aby vaše tělo bylo zdravé. Bylo zjištěno, že má významné pozitivní účinky na osm různých typů rakoviny, stejně jako snížení chronických a specifických forem zánětu.

Léčivé účinky

Galgán lékařský, Autor: Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Volné dílo, Odkaz
  • Bojuje proti několika druhům rakoviny (leukémie, žaludku, slinivky, prsou, střev, jater, melanom, žlučovodů).
  • Zlepšuje počet a funkci spermií.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.
  • Obsahuje vysoký počet antioxidantů, čímž napomáhá celkovému zdraví organismu.
  • Podporuje zdraví mozku.
  • Ulevuje od bolestí žaludku a trávicích problémů.

Použití a přípravky

Galgán je hojně využíván v thajské kuchyni, u nás ho nahrazujeme zázvorem, který je tomuto kořenu velmi podobný. Mnoho lidí popisuje jeho chuť jako současně zemitou a citrusovou, s pikantním tónem. Galgán není pikantní díky kapsaicinu, jako tomu je u jiných kořeněných potravin. Namísto toho, aby ve vás zanechal trvalý pocit pálení, zasáhne vás a téměř okamžitě mizí.

Oddenky obsahují malé množství kalorií a jiných živin, ačkoli množství odrůd se liší podle receptů a některé mohou obsahovat jen minimální množství koření. Na 100 g galgánu připadá:

  • 71 kalorií,
  • 15 g sacharidů,
  • 1 g bílkovin,
  • 1 g tuku,
  • 2 g vlákniny,
  • 5,4 g vitamínu C (9 % doporučeného denního dávkování).

O galgánu

Galgán má stejně jako zázvor svou specifickou chuť. Jedná se o kořen, který se používá jako koření v Číně a Thajsku. Je součástí ájurvédské medicíny. Jeho chuť je zvláštní, nemůžeme ji jednoduše přirovnat k ničemu jinému. Až se třeba jednou podíváte do Thajska, zkuste si dát pokrm, ve kterém se galgán používá.

A i když jsou galgán a zázvor dva různé kořeny, pochází ze stejného rodu. Galgán odkazuje na jeden ze čtyř druhů rostlin v rodu Zingiberaceae: Alpinia galanga (největší galgán), Alpinia officinarum, Kaempferia galanga nebo Boesenbergia rotunda.

Stejně jako zázvor, roste i galgánový kořen v oddencích pod zemí.

Galgán vs. zázvor vs. kurkuma

To, co je pro všechny tři kořeny společné je jejich vlastnost pro boj s rakovinou (v tom má galgán navrch nad oběma kořeny), snižují zánětlivost a podporují trávení. Kurkuma i zázvor dokážou bojovat proti cukrovce a přirozeně řídí bolest – toto nebylo u galgánu podloženo výzkumy. Kurkuma a galgán pomáhají podporovat zdraví mozku.

Kurkuma přináší zdraví pro kardiovaskulární systém. Zázvor se může pochlubit aspektem ztráty hmotnosti a galgán podporuje zvýšení počtu spermií.

Jak pěstovat, používat a vařit galgán

Obecně platí, že galgán vyžaduje tropické prostředí, ve kterém se mu daří, i když je možný jeho růst v mírnějším klimatu, když je chráněn před mrazem. Pokud chcete pěstovat své vlastní galgány, brzy na jaře umístěte oddenky asi 24 cm od sebe do půdy. Když jste připraveni sklízet, opatrně odstraňte některé z vnějších oddenků směrem od středu, než abyste vykopali celou rostlinu. Předtím, než začnete poprvé sklízet, ale musí uplynout doba 12 měsíců zrání galgánu.

Chcete-li zachovat čerstvost, nechte kůži na kořenu, dokud nebudete připraveni galgán používat. Můžete ho uchovávat v lednici po dobu několika týdnů, taktéž ho můžete zmrazit nebo usušit, abyste prodloužili jeho životnost. Vařit můžete čerstvé i sušené kořeny.

Existuje několik způsobů, jak využít kořen pro spotřebu. Jedním ze způsobů je skutečně nakrájet kořeny a použít je ve vývaru. Ze sušeného oddenku můžete namlít prášek a vytvořit si vlastní domácí doplňky, jako je čaj nebo koření.