Fenykl obecný

fenykl obecný
Milujete středomořskou kuchyni, pečete domácí chleba nebo trpíte nadýmáním? V každém případě si pořiďte fenykl!

Léčivé účinky

  • Výborně tlumí nadýmaní i u nejmenších dětí.
  • Zlepšuje proces trávení, pomáhá vylučovat trávicí fermenty.
  • Má vliv na zvýšení tvorby mateřského mléka.
  • Působí močopudně a pomáhá při vykašlávání.
  • Odvar z fenyklu je účinný při výplachu očí, užívá se také jako dezinfekce.
  • Má povzbuzující účinky.

Použití a přípravky

Fenykl obecný má mnohostranné využití jak v léčitelství, tak především v kuchyni, zejména v té středomořské. Právě díky své všestrannosti je obsažen ve většině léčivých přípravků.

  • Fenyklový čaj té nejlepší kvality vám uleví od nadýmání, zlepší trávení, osvěží dech a v neposlední řadě skvěle chutná.
  • Esenciální oleje z fenyklu ulevují při bolestech hlavy a migrénách, pomáhají podpořit zažívací trakt a zlepšují průběh menstruace.
  • HerbalMed Hot Drink je bylinný extrakt s podílem z fenyklu, který tlumí kašel a příznivě působí na průdušky.
  • GraviKlas je podpůrný přípravek s podílem fenyklu pro ženy v produktivním věku, které chtějí otěhotnět.

O fenyklu obecném

Fenykl obecný je víceletá léčivá rostlina, planě rostoucí ve středomoří, která se v Česku vyskytuje v oblasti jižní Moravy. Využívají se jak listy, tak plody.

fenykl obecný semínkaFenykl je podobný kopru – plodem je dvounažka s protáhlými až 1 cm dlouhými nažkami. Mají zelenavou až světlehnědou barvu. Charakteristická je pro ně vůně a lehce štiplavá, nasládlá chuť.

Nejvýznamnějším léčivým účinkem fenyklu je určitě jeho protikřečovost – působí proto nadýmání. Plody tvoří důležitou složku větropudného čaje pro malé děti.

Tato bylina je oblíbeným kořením hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Jeho chuť připomíná anýz. Proto se používá k ochucení chleba, přidává se do sladkostí, sladkého pečiva. Je také populárním dochucovadlem polévek, tvarohových a sýrových omáček, bylinkového másla nebo salátů. Používá se i při konzervaci zeleniny – nejvíce u okurek či červené řepy. Skvěle se hodí k přípravě dušeného masa nebo k výrobě likérů. Čerstvě nasekané lístky nahrazují chuť máty v jogurtových zálivkách.

foto: epicnom, glaukos