Fazol obecný

Česky:

Fazol obecný

Latinsky:

Phaseolus vulgaris

Slovensky:  

Fazula záhradná

Fazol obecný taktéž jako Fazol zahradní z čeledi bobovitých.

Česky: Fazol obecný Latinsky: Phaseolus vulgaris Slovensky: Fazula záhradná Autor: RasbakVlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Léčivé účinky

  • pomáhá snižovat vysoký obsah glukózy v krvi
  • plody jsou velmi bohaté na vápník, železo, draslík a další vitaminy
  • pomáhá při léčbě diabetu
  • napomáhá při špatném zažívání
  • obsahuje vlákninu, která blahodárně působí při zácpě

Použití

Fazol obecný se hojně používá v gastronomii, kde se podává jako příloha k nejrůznějším pokrmům, přidává se do salátů nebo se z něj připravují omáčky a polévky.

Plody jsou velkou zásobárnou vitaminů skupiny B, vitaminu PP a provitaminu A. Obsahuje vápník, draslík a železo.

Léčivá látka glukokinin napomáhá snižovat vysoký obsah cukru v krvi, je skvělým doplňkem stravy při léčbě diabetu.

O fazolu obecném

Fazol obecný se v současné době používá jako kulturní bylina v zahradách, která má stonek s ukončeným růstem – tato forma pak roste v podobě keříku nebo neukončeným růstem – ta se pak na opěrách ovíjí do výše až tří metrů. Je olistěná střídavými, trojpočetními listy, ze kterých vyrůstají střapce s různobarevnými květy.

Semena, tedy fazole, jsou uloženy v rovných nebo prohnutých luscích, které mají kožovité oplodí. Uzrálé fazole mají lysé, matné, zelené nebo stříbrošedé, špinavě bílé, hnědé nebo fialové oplodí. Někdy mohou být lusky mramorované.

Pozor na použití fazolu obecného za syrova. Ten obsahuje fasin, který způsobuje otravu, projevující se prudkými křečemi, zvracením, cirkulačním kolapsem nebo průjmem. Silné riziko hrozí u malých dětí. Toxicita se ztrácí při vření. Pozor, neztrácí se sušením. Ideální je příprava vařením po dobu 15 až 20 minut předem nabobtnalých semen přes noc.

Zeleninové odrůdy se používají v potravinářství, ostatní odrůdy pak v domácnosti, přidávají se do konzerv, mele se z nich mouka, která se přidává do chleba.

Domácí recepty

Odvar: Domácí výroba čajových směsí se používá při snižování vysokého cukru v krvi. K výrobě odvaru slijte půl litru horké vody se dvaceti gramy lusků, které se mohou použít spolu s další čajovou směsí pro bohatší chuť. Směs necháme louhovat po dobu deseti minut a pijeme po doušcích.