Domácí likér z černého bezu

 

Z mnoha bylinek si můžeme připravit výborné domácí likéry a černý bez je bezesporu jednou z nich. Jeho výroba není ani tak pracná či složitá, jako spíše zdlouhavá, protože potřebujeme nejprve na jaře zpracovat květy a potom ke konci léta či na podzim i plody. Květy totiž likéru dodávají jemnou chuť a aroma. Ale výsledek samozřejmě stojí za tu námahu i čekání.

Jarní extrakt

Nejprve si musíme připravit jarní extrakt. Nasbíráme cca 5 až 6 větších květních okolíků a naložíme je do 150 ml lihu na 14 dní do uzavíratelné nádoby. Potom přes papírový filtr necháme vytéci extrakt, který uchováváme v dobře uzavřené nádobě, než nám uzrají bobule.

Podzimní extrakt

Na podzim natrháme cca 500 g zralých bobulí, zbavíme je stonků a povaříme s trochou vody do změknutí. Pro zjemnění můžeme přidat půlku vanilkového lusku. Teplou várku necháme procedit přes plátýnko, můžeme i jemně propasírovat rukou.

Výsledný likér

Na likér budeme potřebovat následující suroviny:

150 ml extraktu z květů černého bezu (jarní extrakt)

300 ml extraktu z plodů černého bezu (podzimní extrakt)

150 ml lihu

100 ml šťávy z černého rybízu

250 ml cukerného roztoku (vyrobíme takto: 1 kg cukru svaříme se 450 ml vody, měl by vzniknout 1 litr cukerného roztoku, který můžeme bez obav uchovávat na chladném místě a používat do dalších likérů)

voda po značku 1 litru

Fakultativně můžeme do extraktu z květů přidat kůru z poloviny pomeranče nebo citronu, ovšem důkladně umytou. Docílíme tak dalších zajímavých příchutí.

Likér necháme stát aspoň 14 dní, občas můžeme protřepat. Pijeme v zimě po jedné skleničce denně. Nezapomínáme, že i když se jedná o bylinný likér, pořád je zde i alkohol, takže se vyhneme požívání likéru před řízením motorového vozidla.

ZANECHAT KOMENTÁŘ