Chmel otáčivý

Chmel otáčivý je popínavá bylina, která proslula v Evropě a českých zemích především jako jedna z rostlin, z nichž je vyráběno pivo. Má však nezanedbatelné zastoupení i v lékařském využití.chmel otáčivý

Léčivé účinky

  • Uklidňuje nervy.
  • Tlumí fyzickou a sexuální aktivitu.
  • Pomáhá proti nespavosti.
  • Pomáhá při předrážděnosti.
  • Je mírně močopudný.
  • Povzbuzuje chuť k jídlu.

Použití a přípravky

Chmel se používal se při lehké nespavosti, předrážděnosti (též sexuálního a hysterického druhu), jako mírné diuretikum při potížích s prostatou. Hořké látky obsažené v chmelu podporují tráveni.

  • Benosen je přípravek s chmelem, kozlíkem lékařským a L-theaninem. Pomáhá zklidnit nervovou soustavu a je tedy vhodný pro lepší spánek.
  • Doplněk stravy MedPharma ve složení meduňka, chmel a kozlík pomáhá s relaxací, normálním trávením a celkovou rovnováhou organismu.
  • Trend Relax je produkt s extraktem ze známých léčivých rostlin včetně chmelu. Tato směs je sestavena, aby v těle působila synergicky.
  • Chmelová směs Dědka Kořenáře výborně podporuje normální činnost látkové výměny, trávení a jater.

O chmelu otáčivém

Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je pravotočivě oplétavá dvoudomá bylina. Chmel je rozšířen po celé Evropě. Planý roste mezi pobřežním křovím. Pěstuje se na chmelnicích, které jsou založeny v teplejších oblastech. Hlavní účinné látky nebyly ještě v úplnosti prozkoumány.

Užívá se pouze samičí plodní šištice (hlávky) a chmelové žlázky (zvané též lupulin).

Samičí šištice se sbírají krátce před úplným dozráním (konec srpna, počátek září) a suší se teplotou do 40°. Droga má aromatický pach a škrablavou chuť.

chměl otáčivý účinkyChmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Jedná se o prášek charakteristicky páchnoucí, chuti kořenitě hořké. Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky, zejména u žen, puchýře a oční záněty (např. u sběračů chmele). Útlum vyvolává lupulon jako sedativum (snižuje agresivitu nebo sexuální aktivitu).

Plodní šištice obsahují pryskyřici s hořčinami (humulon 2 – 6 %, lupulon 8 – 12 %, silici 0,1 – 0,5 %). Lupulin (žlázky) obsahuje zejména 1 – 3 % silice, a také pryskyřici s hořčinou a vitamínem B. Hořčiny a silice povzbuzují chuť k jídlu a působí mírně diureticky. Uklidňují nepříjemné stavy při nervové podrážděnosti a vyvolávají spánek.

Účinek drogy se při jejím stárnutí rychle snižuje, zvláště pokud je uložena ve vlhku a na světle. Na světle a na vzduchu se lupulin barví červenohnědě a nabývá sýrovitého zápachu. Lékárenskou drogu je nutné po roce vyměnit. Chmel má vlastnosti fytoncidní.

Chmel se často kombinoval s kozlíkem lékařským.

Domácí recepty

  • Odvar (z knihy Rostliny v domácí lékárně (MF, Praha 1973): 2 lžičky rozpadlých šištic na 250 ml vody. Necháme přejít varem, poté 10 minut ustát, pak přecedíme přes plátno. Pijeme po doušcích vlažný, 2 šálky denně. Nebo půl čajové lžičky šištic na šálek vody a pít večer před spaním.
foto: Matt Lavin, Ferran Turmo Gort