Chlorella

Chlorella, sladkovodní řasa v malém balení s nálepkou superpotraviny.

Pokud se alespoň trochu zajímáte o zdravou výživu, není možné, abyste o chlorelle ještě neslyšeli. V každém případě vám ji rádi představíme.

Léčivé účinky chlorelly

Chlorella je v první řadě velmi výživná řasa, která se konzumuje pro svůj vysoký obsah užitečných látek, včetně chlorofylu. Bonusem jsou pak také její léčivé účinky.

1. Podporuje funkci imunitního systému

Chlorella velmi dobře účinkuje na obranyschopnost organismu.

Podporuje rovněž tvorbu „dobrých“ bakterií v zažívacím traktu a často se hovoří také o jejích účincích při problémech s vředy.

Zajímavý výsledek přinesla studie z roku 2012, která zkoumala krátkodobé užívání chlorelly po dobu 8 týdnů. Po této době totiž chlorella dokázala podpořit rychlejší léčení počátečních zánětů a zvýšit aktivitu NK buněk (Natural Killer, neboli „přirození zabíječi“), které mají schopnost zabíjet nádorové nebo virem napadené buňky.

2. Detoxikuje tělo od těžkých kovů

Pokud se pohybujete v ne zrovna čistém prostředí, konzumujete potraviny bohaté na kovy (například ryby nebo dovoz z Číny), může vaše tělo absorbovat spoustu těžkých kovů, které tělu ve větším množství rozhodně neprospívají.

A právě zde přichází na řadu chlorella, která se v těle dokáže obalit i okolo těch nejodolnějších kovů, jako je olovo, kadmium, rtuť nebo uran, a zabraňuje tak jejich absorbování. Proto také bývá doporučována při detoxikačních kúrách.

Podle studiích na myších z roku 2003 a 2009 dokáže pravidelné užívání chlorelly ochránit před shromažďování kovů (ve studiích se jednalo o olovo a kadmium) v měkké tkáni i orgánech a působit tak i jako prevence otravy těžkými kovy.

3. Snižuje cholesterol, krevní cukr a tělesný tuk

Špatný cholesterol, nebezpečí diabetu a obezita patří mezi nejčastější onemocnění moderní civilizace. Nicméně i zde by měla chlorella pomoci.

Japonská studie z roku 2008 zkoumala užívání chlorelly po dobu 16 týdnů dvěma skupinami. První skupina byla tvořena zdravými lidmi a v druhé byli lidé s rizikem vzniku některého z kardiovaskulárních onemocnění. Po uplynutí doby došlo ke snížení cholesterolu, hladiny cukru v krvi a tělesnému tuku – a to dokonce u obou skupin.

4. Pomáhá zpomalovat proces stárnutí

Chlorella – a bohužel ani žádná jiná bylinka – není elixír věčného mládí.

Přesto má však účinky, které by mohly tento proces alespoň trochu zpomalit.

Podle studie z roku 2013 dokáže tato sladkovodní řasa snížit oxidační stres, který je jedním z důvodů proč stárneme a který často přiživujeme špatnou stravou, stresem a znečištěným ovzduším.

Studie na myších z roku 2014 pak zjistila, že dlouhodobé užívání chlorelly může působit rovněž jako prevence svalové atrofie, neboli úbytku svalstva, způsobenou právě stárnutím organismu.

Nakonec je třeba zmínit i množství důležitých látek, které v chlorelle najdete, například vitamíny A a C nebo takový glutathion, které tělu pomáhají se zneškodňováním volných radikálů a s celkovou ochranou buněk.

5. Pomoc při zotavování těla z chemoterapie

Chemoterapie je v současnosti jednou z nejčastějších způsobů léčení pacientů s rakovinou.

Jelikož je však tato léčba velmi náročná na těla, neustále se hledají způsoby, jak tělu ulevit.

Jedna z potenciálních možností by mohla být právě chlorella.

To dokazuje i malá studie lékařské univerzity ve Virginii, která po dobu 2 let pozorovala pacienty s mozkovým tumorem.

Těm chlorella pomohla zesílit imunitní systém navzdory podstoupeným chemoterapiím nebo užíváním immunosupresantů, jako jsou třeba steroidy.

Nežádoucí účinky

Krátkodobé (do 2 měsíců) orální užívání chlorelly by mělo být všeobecně bezpečné.

Jako vedlejší účinky, především v prvním týdnu užívání, se mohou objevit průjem, nadýmání, zezelenání stolice nebo bolesti břicha.

Z důvodu nedostatečných průkazů by se užívání chlorelly měly raději vyvarovat těhotné a kojící ženy.

Chlorellu by rovněž neměli užívat lidé s velmi slabou imunitou, kvůli zvýšené aktivitě bakterií ve střevech, nebo pacienti s autoimunitními onemocněními, jako je roztroušená skleróza, lupus, revmatoidní artritida a další.

Chlorella může způsobit alergickou reakci, především kvůli obsahu jodu a plísní. Pokud se vám bude špatně dýchat, s jejím užíváním ihned přestaňte a navštivte doktora.

Při pravidelném užívání chlorelly může být vaše pokožka citlivější na slunce, proto se raději chraňte opalovacím krémem s dostatečným faktorem.

O chlorelle

Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa, ne nepodobná spirulině, která se stala velmi rychle oblíbenou pro velké množství výživných látek.

Nejen proto ji také řadíme do kategorie superpotravin.

Výskyt

Chlorella se nejčastěji pěstuje v asijských zemí, především pak v Japonsku nebo Tchaj-wanu.

Existují však pěstírny po celém světě, třeba i u nás v ČR.

Původ

Chlorella (nebo jí podobní předchůdci) žijí na zemi už přes 1,5 miliardy let.

Prvně ji však objevil mikrobiolog M. W. Beijerinck v roce 1890. V 20. století se začala více zkoumat a studie pokračují i v současnosti.

Nutriční hodnoty

Chlorella je velmi výživná řasa. Ve 100 gramech najdete přibližně 58 g bílkovin, 23 g sacharidů a 9 g tuků.

V přepočtu na gram je pak ještě výživnější než kapusta, špenát, brokolice a většina zeleniny.

Je také největším známým zdrojem chlorofylu, zeleného pigmentu rostlin, který hraje důležitou roli ve fotosyntéze.

Chlorella dále obsahuje například vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E nebo K1, stejně jako stopové prvky železa, hořčíku, zinku, fosforu, draslíku a dalších.

Využití chlorelly

Oproti jiným běžně užívaným řasám se chlorella nejí.

Kvůli její odolné membráně by ji naše tělo nedokázalo vstřebat, a tak se musí nejdříve zpracovat do podoby tabletek nebo prášku.

Jedná se tak o doplněk stravy, který je vhodný například i pro vegetariány a vegany.

Přípravky z chlorelly

Recepty

V případě, že si chlorellu obstaráte ve formě sypkého prášku, můžete ji začít míchat do všeho, co vás napadne.

Jelikož má však sama o sobě silnou chuť, je dobré ji smíchat s chuťově silnějšími a příjemnějšími surovinami, například v zeleninovém nebo ovocném smoothie koktejlu.

Hodí se však i do různých vegetariánských pokrmů: