Čechřice vonná

Česky: 
Čechřice vonná
Latinsky: 
Myrrhis odorata
Slovensky:  
čechrica voňavá

Čechřice vonná (Myrrhis odorata) je vytrvalá rostlina patřící do čeledi Apiaceae. Květy této rostliny jsou velmi atraktivní pro včely a motýly, protože jsou vynikajícím zdrojem nektaru. Mimo to má rostlina také určité léčivé účinky, pro které byla taktéž ceněna a pěstována. V dnešní době už ale není příliš využívána v moderní bylinné medicíně.

Česky: Čechřice vonná Latinsky: Myrrhis odorata Slovensky: čechrica voňavá

Léčivé účinky

  • Podporuje trávicí systém.
  • Zvyšuje chuť k jídlu.
  • Používá se jako dezinfekční prostředek.
  • Snižuje tvorbu střevního plynu.
  • Podporuje uzdravování ran.
  • Má slabé diuretické a laxativní vlastnosti.
  • Má expektorantní a antispazmodický účinek.
  • Má vlastnosti snižující krevní tlak.
  • Tradičně byl používán jako léčba kašle, astmatu a dušnosti.
  • Čaj se používá na podporu spánku.
  • Používá se jako externí lék na revmatické bolesti.

Použití a přípravky

Pro lékařské účely se používají listy, kořeny i semena rostliny.

  • Semena se používají jako koření, potraviny i bylinné léky.
  • Listy je třeba vybírat během vegetačního období a použít čerstvé nebo zmrazené.
  • Kořeny by měly být vykopány na jaře nebo na podzim a používané čerstvé nebo sušené pro použití v odvaru.
  • Semena se sbírají, když jsou zelená a používají se čerstvá.
  • Když jsou listy nebo nezralé plody rozdrceny, vydávají výraznou vůni podobnou anýzu (Pimpinella anisum). Chcete-li zachovat chuť listů, je nejlepší odstranit kvetoucí stonky, už když se tvoří.

Hlavní účinnou složkou v čechřici je esenciální olej, který obsahuje anetol, seskviterpeny a flavonoidy. Je to látka anetol, která je zodpovědná za výraznou chuť anýzu a vůni rostliny.

Čechřice jako jídlo a koření

  • Listy se nejlépe používají v čerstvém stavu, jelikož při sušení mají tendenci ztratit spoustu chuti. Listy je možné jíst celé, nebo jemně nakrájené a přidané do salátů, bylinného másla a omelety.
  • Mohou být též vařeny jako zelenina, ale při vaření je většina z anýzové chuti ztracena. Navíc je možné je použít v polévkách a rybích a kuřecích pokrmech, stejně tak na dezerty.
  • Jemně řezané listy mohou být používány jako přírodní sladidlo pro diabetiky nebo pro ty, kteří chtějí snížit příjem cukru.
  • Zelené a nezralé ovoce má velmi silnou, sladkou chuť a může být nakrájeno a použito v salátech nebo jako přírodní sladidlo ve šlehačce, zmrzlinách a pudincích.
  • Bylinný čaj může být vyroben z čerstvých listů a nezralého ovoce nebo může být přidáván jako ochucovadlo do likérů.

Další použití

  • Drcené ovoce se používá k leštění dřevěného nábytku pro lesk a aroma.
  • Zralá, hnědá semena mohou být rozdrcena s míchána v misce s vonnými sušenými květy jako fixační látka a pro vůni.

O čechřici

Čechřice vonná (Myrrhis odorata) původně pochází z hornatých oblastí střední a jižní Evropy, ale rozšiřuje se daleko za hranice svého území a rozšířila se do mnoha míst. Čechřici se daří nejlépe v polovičním stínu nebo na plném slunci a upřednostňuje vlhkou a na humus bohatou půdu.

Rostlina se množí semeny, která jsou ihned vyseta, jakmile jsou zralá, protože rychle ztrácejí svou klíčivost. Semena také vyžadují několik měsíců studeného klíčení a klíčení může trvat dlouho. Sama rostlina se však seje snadno. Vzhledem k tomu, že rostliny jsou poměrně velké, měly by být zasazeny s dostatečným prostorem.

Má robustní kohoutek a chlupaté duté stonky, které mohou dosahovat výšky přes jeden metr. Listy jsou světle zelené, velké, leštěné a trojúhelníkové se zoubkovanými okraji. Jak rostlina stárne, tak se na listech obvykle objevují bílé skvrny.

Čechřice kvete od května do června. Květy jsou bílé a hvězdicového tvaru. Když jsou oplodněny, změní se na jakýsi hřeben, který je zpočátku zelený, ale brzy se zbarví do hnědočerné a je lesklý.

Terapeutické dávkování

Není známo standardní dávkování této bylinky.

Pokud je přípravek čechřice určen k použití jako bylinný přípravek, před použitím by měl být konzultován odborný zdravotník.

Nežádoucí účinky a interakce

I když chybí jakákoli informace o možných vedlejších účincích nebo interakci čechřice, je obvykle považována za bezpečnou bylinku k použití, ať už jako koření, jídlo nebo lék.