Bylinky do polévky

Ačkoliv by se mohlo zdát, že polévky patří jenom k zimnímu období, opak je pravdou. Polévky zasytí i na jaře a v létě, a v těchto obdobích se mohou stát dokonce i hlavním jídlem. Použijte na vylepšení polévek následující bylinky, abyste docílili jiné a zvláštní chuti.

Libeček bylinka, která je známá svými velkými listy, pronikavou vůní a tím, že vám na zahrádce přeroste „přes hlavu“ a zahubí okolorostoucí bylinky. Ovšem nezavrhujte libeček pro některé jeho vlastnosti a vyzkoušejte jej jako koření do polévek – zejména vývarů nebo bramboračky. Dodá jim pikantní chuť i vůni.

Celer list – pokud vám na zahrádce chybí libeček a místo toho máte celer, stejnou službu jako listy libečku vám prokážou i listy celeru. Přidávejte je v malém množství, neboť jsou opravdu velmi aromatické.

Pažitka – tradiční bylinka vhodná do polévek, hodí se do vývarů, rajské polévky, aj.

Estragon – bylinka, která sice není ve velkém množství vhodná pro děti a těhotné a kojící ženy, ale malá snítka estragonu přidaná do polévky z ní udělá kulinářský skvost. Hodí se zejména do francouzských polévek, ale také do cibulačky.

Bazalka – bylinka, která je tradičně spojována s italskou kuchyní se hodí do všech polévek z rajčat a také do polévek s masovými knedlíčky.

Oregano – jen špetka oregana vám z každé polévky udělá italský pokrm. Zkuste někdy nahradit petržel nebo pažitku právě oreganem a uvidíte ten rozdíl.

Kopr – další tradiční bylinkou do polévek je kopr, známe jej z kulajdy, ale přidat jej můžeme i do rajské polévky a dalších.

Petržel – je asi nejtradičnější bylinkou používanou do polévek, hodí se téměř do všech. Její velkou výhodou je, že si ji můžeme zamrazit a používat po celý rok.

Řeřicha – kdo si pěstuje doma řeřichu, ví, že ji musí poměrně brzy spotřebovat. A jak jinak, než do polévky. Řeřichu přidávejte úplně nakonec, ať neztratí vitamíny. Dají se s ní zdobit všechny polévky, do kterých se při podávání přidává smetana.

Česnek medvědí – na jaře je možné téměř všechny druhy polévek dozdobit listy česneku medvědího, nejenže nám polévku krásně ochutí, ale také nám dodá velké množství vitamínů.

ZANECHAT KOMENTÁŘ