Bylinkový dip se hodí k masu i zelenině

Rádi grilujete či pečete maso a zeleninu a stále marně přemýšlíte, jaký nový druh omáčky či dipu připravit? Obměna je čas od času nutná a rozhodně nevystačíte s kečupem a hořčicí. Pojďte si s námi vyrobit bylinkové dipy, kterými překvapíte rodinu i přátele.

  1. Česnekový dip

Oblíbený, i když trošku pálivý dip připravíme z česneku. Zřejmě nebude příliš chutnat dětem, ale pro dospělé je to lahůdka. S grilovaným masem se snoubí naprosto dokonale. Budeme potřebovat: 150 ml zakysané smetany, 3–4 stroužky česneku, sůl a citronovou nebo limetkovou šťávu. Smetanu, utřený česnek, sůl a šťávu z citronu nebo limetky důkladně promícháme a podáváme vychlazené ke grilovanému masu či zelenině.

  1. Koprovo-česnekový dip

Obdobou výše uvedeného je i koprovočesnekový dip. Budeme potřebovat: kelímek bílého jogurtu, svazek kopru, 1–2 stroužky česneku, sůl a pepř. Jogurt smícháme s najemno nasekaným koprem, jemně utřeným česnekem a dochutíme solí a pepřem. Hodí se ke grilované zelenině, steakům i americkým bramborám.

  1. Křenový dip

Poněkud ostřejší je i křenový dip. Potřebujeme: 2 lžíce majonézy, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce strouhaného křenu (nebo krenexu), sůl a pepř. Všechny suroviny důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem. Tento dip je nejlepší ke grilovanému vepřovému nebo hovězímu masu.

  1. Kari dip

Zajímavý chuťově i barevně je kari dip. Budeme potřebovat: kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce majolky, jednu lžičku kari, svazek jarní cibulky, sůl a pepř. Jarní cibulku nakrájíme najemno a všechny suroviny promícháme v míse. Necháme odpočinout v chladničce a podáváme nejlépe se steaky, bramborami či grilovanými houbami.

  1. „Dip z mnoha bylinek“

Opravdovou lahůdkou pro milovníky bylinek bude tento dip, do kterého spotřebujeme téměř vše, co naše zahrádka dá, a přitom vykouzlíme opravdu královskou omáčku. Budeme potřebovat: snítku bazalky, snítku oregana, svazek pažitky, snítku petrželky (hladkolisté), kelímek zakysané smetany, lžičku majolky, sůl, pepř, citronovou či limetkovou šťávu. Bylinky najemno nasekáme, smícháme se zakysanou smetanou, majolkou a dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu či limetky. Podáváme nejlépe s grilovaným masem, ale stejně dobře se hodí i do salátů.

ZANECHAT KOMENTÁŘ