Brusnice brusinka

Brusnice brusinka je stálezelený keřík menšího vzrůstu, který se vyskytuje prakticky po celém světě. Brusinka je velice oblíbená díky svému širokému využití v lékařství.brusnice brusinka

Léčivé účinky

  • Působí jako antioxidant.
  • Posiluje imunitu.
  • Potlačuje únavu.
  • Pomáhá při zánětu střev a průjmech.
  • Pomáhá jako prevence zubního kazu.
  • Účinkuje při zánětů močových cest.
  • Pomáhá jako prevence zánětu ledvin.
  • Působí proti horečce.

Použití a přípravky

Brusinky se zpracovávají v potravinářství snad ve všech podobách, jako příloha k divočině, na vaření marmelád a kompotů nebo k doplnění dalších jídel. Listy rostliny se využívají ve formě nálevu ze sušených listů např. urologické čaje.

  • Korolen s brusinkou má regenerační účinek, který především ovlivňuje srdce, slezinu, tenké střevo a další důležité orgány. Dodává tělu energii a detoxikuje.
  • Multi Star je doplněk stravy s brusinkou sloužící jako doplnění minerálů, vitamínů, aminokyselin a dalších blahodárných složek.

O brusnici brusince

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) je plazivý keřík o výšce 20 cm. Brusinka roste v kyselých a minerálně chudých půdách např. na vřesovištích, svazích kopců a hor. Tradičními a velkými lokalitami pro brusinku jsou Sibiř, Sachalin, Kamčatka. Nadzemní stonek má zdřevnatělý. Listy jsou zbarveny tmavozeleně a lesknou se, vyskytují se celoročně. Brusinka kvete od května do července, barva květu je bílá až narůžovělá. Brusinka má několik lidových jmen kalina, kalinka, červená borůvka. Na našem území je brusinka chráněná.

brusinkyPlodem jsou brusinky, bobule červené barvy o průměru 5 – 8 mm. Jsou jedlé, kyselé a nahořklé. Brusinka obsahuje množství antioxidantů, flavonoidů, tříslovin, kyselin, vitamínů A, B5, C, E a minerálů: hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, chrom, jód. Pro léčebné účely se využívá list, který je nejlepší sbírat na konci léta, kdy obsahuje nejvíce léčebných látek. Plody se sbírají v období srpna.

Domácí recepty

  • Zavařenina: Omyté brusinky nandáme do nádoby. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Začneme zavařovat, poté směs plníme do sterilizovaných horkých skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po 10 minutách otočíme zpět a necháme vychladnout.
  • Svařák: Budete potřebovat 0,5 litru červeného vína a brusinkové šťávy. Brusinkovou šťávu s kořením na svařené víno necháte projít varem. Na poslední chvíli se přidá víno a vše se nechá lehce povařit. Odstraníme koření a do horkého svařáku přidáme hrst brusinek a plátky mandlí.
foto: Tyler Smith, Ole Husby