Brusnice borůvka

Borůvka je léčivá rostlina, která se může vyskytovat ve větším porostu, kterému se říká borůvčí. Modrý plod borůvky má výraznou chuť a schopnost barvit do modra.Brusnice borůvka

Léčivé účinky

  • Působí jako prevence proti rakovině.
  • Pomáhá při regeneraci oční sítnice.
  • Působí při zánětech ústní dutiny.
  • Pomáhá při léčbě lupénky, ekzému a opařenin.
  • Má pozitivní účinek na ledviny a močové cesty.
  • Snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
  • Zpevňuje stolici.
  • Dezinfikuje střeva.

Použití a přípravky

Borůvky se často používají v cukrářství na výrobu dortů či v potravinářství pro výrobu knedlíků, koláčů nebo buchet. Listy borůvky mají podobné účinky jako plody. Sklízíme je počátkem léta a po usušení je možné je použít jako příměs v čaji, který je vhodný při žaludečních či střevních potížích.

O brusnici borůvce

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) je nízký keřík, který dosahuje výšky až 50 cm. Tento keřík má opadavé listy s krátkými řapíky. Květenství této rostliny je mezi dubnem a červnem. Borůvka se v hustých porostech vyskytuje hojně v horských smrčinách či na pasekách nebo v rašeliništích. Další názvy pro borůvku jsou borůvnice, černá jahoda či čičoretka.

borůvkyPlodem brusnice borůvky jsou borůvky, což jsou modročerné bobule, které dozrávají od června do září. Borůvka je zdrojem vitaminu A a vitaminu C a B. Díky přítomnosti těchto vitamínů jsou plody borůvky považovány za jedno z nejzdravějšího ovoce.

Pozor, netrhat borůvky z keříků, které mají listy bělavě zabarvené. Tyto keříky jsou napadeny nejčastěji červci, které tyto rostliny značně ničí.

Domácí recepty

  • Winternitzův výtažek: Používá se na potírání ekzému či špatně hojících se ran nebo opařenin. Na jeho přípravu je zapotřebí 1 lžíce sušených plodů a 0,25 l vařící vody. Tyto dvě příměsi smícháme a necháme vychladnout.
  • Čaj: Na čaj proti průjmu je zapotřebí 2 lžiček sušených plodů, které zalijeme 0,25 l studené převařené vody a necháme přes noc vylouhovat. Doporučené dávkování je 2 šálky čaje denně.
  • Víno: Na borůvkové víno potřebujeme 5 l borůvek, které nasypeme do láhve. Svaříme 1,5 kg cukru s trochou vody. Po vzniku husté tekutiny přidáme hřebíček, skořici a necháme vychladnout. Poté nalejeme roztok na borůvky a láhev dobře uzavřeme. Po 3 měsících je možné víno pít.
foto: Nuuuuuuuuuuul, Tatiana Bulyonkova