Andělika lékařská

Andělika je dvouletá rostlina, jejíž latinské jméno je odvozeno od slova archangelus, které v překladu znamená archanděl.andělika lékařská

Léčivé účinky

  • Tlumí nadýmání.
  • Navozuje pozitivní náladu.
  • Pomáhá při dispepsii.
  • Pomáhá při zahlenění dýchacích cest.
  • Pomáhá při žaludeční neuróze.
  • Působí jako antirevmatikum.
  • Působí na nervovou soustavu.
  • Má protikřečový účinek.
  • Působí proti zánětu ústní dutiny.
  • Zpevňuje cévy.

Použití a přípravky

Užívá se zejména při problémech s trávením. Používá se jako přísada do koupele při hysterii či při zvýšené nervové aktivitě. Další důležité použití je při zvýšené nervové aktivitě či při žaludečních problémech. Její hlavní lékařské kouzlo je při tlumení nadýmání.

Nejčastěji se s léčivými látkami anděliky setkáme v čajích. Další použití je ve formě prášků či balzámu.

  • Bioinformační bylinné kapky Astomin s andělikou mají blahodárný vliv na funkci zažívacího ústrojí, hlavně na žaludek a slinivku a normální funkci metabolismu.

O andělice lékařské

Andělika lékařská (Archangelica officinalis, též známá jako děhel lékařský) vyžaduje vlhčí půdu, která je bohatá na živiny. Stonek anděliky může dosahovat až 250 cm, což vyžaduje hluboké a silné kořeny. Květy jsou složeny z několika okolíků, které se dále skládají z několika dalších okolíků. Kvete od července do srpna.

Zralá semena této rostliny se nejčastěji používají usušená jako koření. Lodyha se taktéž suší za účelem využití jako koření či pro léčivé účinky. Pozor si musí dávat lidé, kteří jsou citlivý na přítomnost látek, které vyvolávají alergii, mohlo by to vyvolat svědění či puchýře na rukou.

andělika lékařská účinkyPůvodní areál, kde se tato rostlina začala vyskytovat, byla hlavně severozápadní část Evropy, Island a Skandinávie. Dříve se pěstovala hlavně jako léčivá rostlina (ve středověku byla používaná jako účinná látka pro odstranění jedu z těla), ale časem zplaněla.

Není doporučené používat anděliku pro její léčivé účinky při zánětech ledvin. Její dlouhodobé užívání by mohlo vyvolat záněty kůže.

Sběr kořenu anděliky se provádí od září do října. Kořen je vhodné rozpůlit a sušit ve stínu při teplotě 35 °C.

Domácí recepty

  • Čaj: Andělikový čaj připravíme z poloviny čajové lžičky nadrceného kořene anděliky a zalijeme vařící vodou. Po vylouhování scedíme a pijeme jednou až dvakrát denně.
  • Víno: Na přípravu andělikového vína potřebujeme 5 lžic nasekaného kořeně, který zalijeme červeným vínem a necháme v klidu při 20 °C louhovat. Víno během louhování občas protřepeme. Po 2 dnech víno přecedíme. Víno můžeme popíjet 3x denně před jídlem.
foto: Sami Sieranoja, James Gaither