Agastache anýzová

Agastache anýzová Autor: DevilwarVlastní dílo, CC BY 3.0, Odkaz

Anýzová agastache a jeho příbuzní nabízejí vůni, barvu, chuť a krásu v zahradě. Jejich vůně láká motýly a včely, takže zahradu si můžete zpestřit i jimi.

Léčivé účinky

  • Odvar z kořene se používá k léčbě kašle a respiračních onemocnění.
  • Podporuje pocení.
  • Podporuje taktéž trávicí systém.
  • Snižuje horečku.
  • Používá se k posílení slabého srdce.
  • Je vhodná k léčbě popálenin.
  • Listy se používají ve formě kadidla k léčbě deprese.
  • Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti.
  • Léčí průjem.

Použití a přípravky

Agastache anýzová je velmi známá mezi včelaři – obsahuje tolik pylu, že včely nemusí navštívit jinou rostlinu, pokud je agastache zrovna v květu. Med získaný z této rostliny má dobrou kvalitu, světlou barvu a mírně mátovou chuť.

Tato bylina se používá také v kuchyni:

  • Ozdobit jí můžeme různé pokrmy, jako jsou ovocné poháry, ledové nápoje nebo jakékoliv jiné jídlo, které bychom chtěli doplnit o chuť anýzu.
  • Zkuste nasekanými květinami posypat salát pro zajímavý chuťový akcent.

Květy, kořen a listy mohou být použity také na přípravu čaje se silnou chutí lékořice.

Pro svou krásnou barvu se květiny používají také do sušených květinových vazeb – v této souvislosti lze agastache využít i jako čerstvou květinu.

O agastache

Agastache existovaly dříve jen dva druhy, které byly komerčně dostupné – agastache anýzová (Agastache foeniculum) a asijský příbuzný známý jako korejská máta (A. rugosa). Dnes už existuje spousta druhů, které zahrádkáři objevují při vylepšování své zahrady.

Název Agastache je odvozen z řečtiny, kde agan znamená „velmi“ a stachys „špice“ – to odkazuje na špičaté koncové květinové hroty, které pokrývají rostlinu po většinu vegetačního období. Roste od začátku jara až do pozdního podzimu. Květy mají velikost od dvou centimetrů až do poloviny metru. Mají fialovou až růžovou barvu.

Agastache patří mezi aromatické trvalky, které jsou velmi odolné vůči suchu. Agastache anýzová je pojmenovaná díky své výjimečné anýzové vůni a chuti svých listů. Říká se jí taktéž anýzový yzop. Tento název odkazuje na jinou rostlinu, yzop lékařský (Hyssopus officinalis), středomořskou bylinku s jehličnatými aromatickými listy, která ale není agastache jinak vůbec podobná.